BiH

Stigla medicinska pomoć Mađarske za cijelu BiH uz poruku “sačuvali smo prijatelja”

Nakon dolaska mađarske pomoći u Bosnu i Hercegovinu u okviru 200.000 zaštitnih maski i 10.000 zaštitnih odijela jednako raspoređenih na oba entiteta, javnosti su se obratili ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjart.

Pomoć iz Mađarske - Fokus.ba

Polovina od ove pomoći u FBiH stigla je sa mađarskim ministrom, a tokom dana drugi dio pomoći bit će isporučen u RS.

Bh. ministar sigurnosti zahvalio se Mađarskoj na medicinskoj pomoći koju je donirala uprkos epidemiološkoj krizi koja je zahvatila i tu zemlju.

Isprva pomoć je trebala stići samo u jedan bh. entitet Republiku Srpsku, no nakon intervencije ministra Radončića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković odlučeno je da pomoć bude raspodjeljena na oba entiteta.

“Rekao sam da vlada Mađarske treba da koriguje odluku inače nećemo biti u stanju da budemo domaćini ministru Szijjartu. Smatramo da podjela nije smjela da se odnosi samo na jedan entitet i donesena je odluka da se pomoć podijeli na dva entiteta. Time smo uspjeli da sačuvamo prijatelje”, rekao je Radončić.

On je kazao kako je upoznao mađarskog ministra da se BiH uspješno nosi sa epidemijom, dok je Szijjart pak objasnio da je “današnja posjeta jasan znak solidarnosti i prijateljstva Mađarske prema BiH”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh