BiH

“Iako CT pluća otkriva koronu 98 posto, nisu svi u Italiji umrli od ovog virusa”

Broj koji se objavljuje je broj osoba koje su u trenutku smrti bile pozitivne na koronavirus. Dakle, ne znači da je sve te ljude ubila korona – 50,6 % umrlih imalo je tri bolesti udružene sa koronom, 23,4% je imalo dvije bolesti… A neke od tih bolesti su bolesti srca, hipertenzija, dijabetes…

dr Almira Hadžović - Džuvo - YouTube

Koronavirus se vrlo pouzdano, po statistici čak pouzdanije od testova, koji se često moraju ponavljati, može se otkriti, odnosno, potvrditi CT-om pluća, istakla je prof. dr. Almira Hadžović – Džuvo toko gostovanja u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na “Face TV“.

Naglašavajući da je ta činjenica poznata ljekarima, dodala je da se preko CT-a zaraza lako i brzo otkriva zato jer koronavirus izaziva specifične promjene na plućima.

“Vidi se, jasno se vide promjene na plućima”, naglasila je prof. dr. Hadžović – Džuvo, inače doktorica fiziologije čovjeka, bivša dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu, a danas zaposlena u jednoj privatnoj klinici.

Na snimku CT-a se, prema njenim riječima, vidi velika razlika između korone i upale pluća. Dobri radiolozi to prepoznaju, a promjene na plućima se veoma dobro vide i to je jako dobro i za asimptomatske pacijente, odnosno pacijente koji nemaju poznate simptome.

“CT nije screening metoda, ali je 98% pouzdan”, kazala je dr. Hadžović – Džuvo, te istakla da bi, ukoliko se pojavi veliki broj pacijenata, CT bi mogao postati prvo sredstvo testiranja, a što je bilo kinesko iskustvo.

“Za nekoliko minuta možete dobiti rezultat”, zaključila je dr. Hadžović – Džuvo.

Također se osvrnula na zastrašujuće podatke koji svaki dan dolaze iz Italije o broju osoba koje su preminule od koronavirusa te naglasila da to zapravo nisu brojevi osoba koje su umrle od koronavirusa.

“Svaki put kada se objavi statistika, a ja je pratim direktno na stranici njihovog Ministarstva zdravlja i Višeg instituta za zdravlje Republike Italije, uvijek sitnim piše – podaci su konačni kada ih potvrdi Institut za zdravlje u smislu uzroka smrti pacijenata”, kazala je dr. Hadžović – Džuvo uz te uz pojašnjenje, odnosno analizu podataka kojim raspolaže, naglasila da se objavljuje broj preminulih koji su bili pozitivni na koronavirus.

“Broj koji se objavljuje, nije broj umrlih od korone, već broj osoba koje su u trenutku smrti pozitivne na koronavirus. Dakle, ne znači da je sve te ljude ubila korona. 50,6 % umrlih imalo je tri bolesti udružene sa koronom, 23,4% je imalo dvije bolesti, a u 12 % slučajeva utvrđeno je da je uzrok bila korona”.

Neke od tih uporednih bolesti su, naglasila je, bolesti srca, hipertenzija i dijabetes,


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh