BiH

Oglasila se Ambasada Italije u BiH o virusu COVID-19

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini obavještava da je italijanska Vlada formirala jedinstvenu središnju strukturu za prevenciju, kontrolu i odgovor na infekciju novim virusom Covid-19 i da se operacijom upravlja u koordinaciji sa svim lokalnim italijanskim vlastima.

Ambasada Italije - Facebook

“Italija je među prvima ustanovila rigorozne kontrolne mjere i broj zaraženih se kontrolira i ažurira na dnevnoj bazi. Do danas je broj zaraženih pacijenata 214 i svi su u izolaciji i pod kontrolom zdravstvenih struktura. Simptomi mogu biti blagi, kao što je prehlada, grlobolja, kašalj i povišena temperatura, ali i ozbiljni kao što su upala pluća i teški respiratorni problemi, prenosi “RadioSarajevo“.

Osobe podložne težim oblicima ove bolesti su starije osobe i osobe koje već imaju zdravstvene probleme, kao što su dijabetičari i osobe sa srčanim oboljenjima.

Italijanske vlasti su stavile u finkciju telefonski broj za hitne slučajeve na koji svi mogu besplatno nazvati iz Italije radi savjeta i uputstava: 1500. Svi građani Bosne i Hercegovine u Italiji koji trebaju medicinsku pomoć ili kontrolu mogu nazvati ovaj broj i provjeriti svoje zdravstveno stanje pri nadležni centri u sklopu javnih medicinskih ustanova”, saopćeno je iz italijanske ambasade u BiH.

Izvanredne mjere, kako ističu, usvojene u nekim italijanskim centrima, poput zatvaranja škola ili odgađanja sportskih priredbi, su predostrožne i privremene, i na snazi su samo za razdoblje koje je nužno potrebno kako bi se spriječila mogućnost zaraze.

Dodaju kako su simptomi Coronavirusa slični simptomima gripe koja je trenutno prisutna u cijeloj Europi u mnogo različitih oblika. To izaziva veću zabrinutost od stvarnog rizika od zaraze Coronavirusom i puno više izvještavanja o sumnjivim slučajevima od onih koji se zapravo odnose na novi virus.

Nadzor se nastavlja vršiti pažljivo i očekuje da će se s povećanjem kontrola i preventivnih mjera postići smanjenje slučajeva zaraze.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh