BiH

“MMF je spreman pregovarati sa vlastima čim se formira nova Vlada FBiH”

MMF je spreman pregovarati novi program sa vlastima u BiH čim se formira nova Vlada FBiH.

Međunarodni monetarni fond (MMF) - HRT.hr

U organizaciji Udruženja profesionalnih rizik menadžera BiH (UPRMBiH) u Swisshotel Sarajevo održana je Druga regionalna konferencija iz oblasti upravljanja rizicima gdje su renomirani međunarodni i domaći stručnjaci iz finansijskog sektora, kao i donosioci odluka iz oblasti bankarstva diskutovali o najaktuelnijim ekonomskim temama.

Konkretno, konferencija je imala za cilj otvoriti pitanja važnosti uticaja kreditnog rejtinga države i novog regulatornog okvira u bankarstvu na održivu kreditnu ponudu i potražnju, a primarno na finansiranje malih i srednjih preduzeća.

Blizu 120 eksperata je kroz izlaganja, panel diskusije, te radne sesije govorilo o riziku države, najnovijim izmjenama i izazovima prilagođavanja domaćih bankarskih propisa i praksi EU regulativama, iskustvima i lekcijama iz Evrope, te perspektivama lokalnog bankarskog sektora.

Sve su ove teme sagledane iz perspektive uticaja na poslovni ciklus i ukupnu dodatnu vrijednost u realnom sektoru, sa fokusom na mali i srednji biznis.

Makroekonomska i finansijska situacija u BiH je stabilna, ali politička neizvjesnost i slab rast u Evropi predstavljaju negativne rizike. MMF je spreman pregovarati novi program sa vlastima u BiH čim se formira nova Vlada FBiH. Izvjesno je da će novi program biti fokusiran na reformu sektora zdravstva, povećanje transparentnosti i nadzora nad preduzećima u državnom vlasništvu“, kazao je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell u obraćanju, piše “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh