BiH

Protest i po kiši: Ne povlačimo se dok se Uborak ne zatvori

Tradicionalnim nedjeljnim okupljanjem nezadovoljnih građana nastavljena je borba za izmještanje deponije sa lokaliteta Uborka na neki drugi u gradu Mostaru.

Uborak

Prethodno su aktivisti i građani na dva sata ponovo blokirali deponiju, što namjeravaju i u budućnosti ukoliko vlast ne promijeni odnos prema njima. U petak popodne ispred ulaza u deponiju posjetio ih je i ambasador SAD-a Eric Nelson. Aktivisti zahvaljuju ambasadoru, uz konstataciju da je žalosno to što ih je on posjetio i saslušao prije nego ijedan domaći zvaničnik.

uborak

Našao je vremena i shvatio kao obavezu dolazak ovdje s namjerom saslušati nas za razliku od lokalnih političara koji nemaju spoznaju, nisu se za 40 dana udostojili doći, niti su imali vremena za to. Zahtjevi koje smo postavili pred vladajuće strukture su minimum u ovom trenutku. Moramo zaštiti porodice i nas same. Tražit ćemo da se deponija ne širi ka stanovništvu. Ne tražimo da se deponija danas zatvori, rekao je Omer Hujdur u izjavi za medije.

uborak

Podsjeća, također, da je sve manje komunikacije i sa ministricom okoliša FBiH Editom Đapo.

– U Ministarstvu nas izbjegavaju. Ipak, dobili smo informaciju da je ministrica kazala da deponija na ovoj lokaciji više nikada neće dobiti okolinsku dozvolu, dodao je.

uborak

Današnji prostest popraćen je izložbom likovnih radova najmlađih stanovnika naselja oko Uborka na temu kako vide budućnost u ovom gradu.

uborak


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh