BiH

Sarajevski Univerzitet najbolje rangiran iz BiH, ali ni blizu Hardvarda

Najveća platforma koja se bavi rangiranjem institucija visokog obrazovanja iz cijelog svijeta “Webometrics” objavila je rang-listu univerziteta po citiranosti na “Google Scholaru”.

Univerzitet u Sarajevu - Depo

U konkurenciju je ušlo gotovo 4.500 univerziteta, čiji zbir prvih 100 najcitiranijih uposlenika prelazi 1.000 citata.

Osam univerziteta iz Bosne i Hercegovine je na ovoj je rang-listi, a među njima najbolje rangirani je Univerzitet u Sarajevu, koji se nalazi na 1.403. mjestu, što je značajno poboljšanje budući da je na prethodnoj rang-listi objavljenoj u julu 2019. godine bio na 2.627. mjestu

Drugi je Univerzitet u Tuzli, koji je ovaj put na 2.134. mjestu u poređenju na prošlogodišnje rangiranje, kada je ta visokoškolska ustanova bila na trećem mjestu s poszicijom 3.242, dok je sada na trećem mjestu Univerzitet u Banjoj Luci, koji zauzima 2.361. mjesto u poređenju s prošlom godinom, kada je bio na 3.161. mjestu i drugoplasirani iz BiH.

Potom slijedi Sveučilište u Mostaru na 2.733. mjestu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu koji je na 3.212. mjestu, Internacionalni “Burch” univerzitet je na 3.938. mjestu, Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) zauzima 4.099. mjestu i posljednji je Univerzitet u Zenici na 4.142. mjestu.

Kada je u pitanju regija, najbolje je ocijenjena Slovenija. Univerzitet u Ljubljani je na 543. mjestu, potom slijedi Srbija i Univerzitet u Beogradu, koji je na 697. mjestu, zatim Hrvatska i Univerzitet u Rijeci, koji je na 980. mjestu, Univerzitet Crne Gore je na 1579. mjestu, dok je najbolje rangirana visokoškolska ustanova iz Sjeverne Makedonije Univerzitet “Sv. Ćirilo i Metodije” u Skoplju, koji je na 2.001. mjestu, prenosi “Hayat“.

Inače, prvih pet mjesta zauzimaju univerziteti iz Sjedinjenih Američkih Država. Prvi na listi je Harvard, potom ga slijede, Stanford, Univerzitet u Kaliforniji, Institut tehnologije “Massachusetts” te Univerzitet u Kaliforniji “San Diego”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh