BiH

Umro čekajući posao 35 godina!

Sa evidencije nezaposlenih u bh. entitetu Republici Srpskoj za deset mjeseci 2019. godine zbog smrti su brisane 432 osobe.

Posao - Twitter

Podaci Zavoda za zapošljavanje RS pokazuju da su tri nezaposlene osobe, koje su u godini koja je iza nas sa evidencije brisane zbog smrti, a najduže su bili na evidenciji, na zaposlenje čekali 27, 32 i 34 godine.

S druge strane, među onima koji su i dalje na birou, u potrazi za poslom najduže su jedan jedan daktilograf, te dva NK radnika, među kojima dvojica karton ovjeravaju punu 41, a treći čak 44 godine.

Zoran Elek, viši stručni saradnik za informisanje i odnose sa javnošću u Zavodu za zapošljavanje RS, kaže da na evidenciji nezaposlenih posao duže od deset godina čekaju 20.452 osobe.

“Od toga, 16.903 njih čekaju zaposlenje od deset do 20 godina, a prosjek godina starosti je 49. S druge strane, 3.044 nezaposlena čekaju od 20 do 30 godina, a prosjek godina njihove starosti je 52, dok 505 osoba čeka 30 godina i više, sa prosjekom godina starosti 54”, naglašava Elek za “SrpskaInfo“.

Što se tiče zanimanja osoba koje zaposlenje čekaju deset godina i više, na evidenciji je najviše prodavaca, bravara, automehaničara i metalostrugara, odnosno KV zanimanja.

“U kategoriji sa srednjom stručnom spremom najviše je ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara i maturanata gimnazije”, kaže Elek.

Analiza Zavoda za statistiku RS pokazuje da su za deset mjeseci 2018. godine sa evidencije brisana 463, godinu ranije 502, a 2016. godine 528 osoba.

Prosjek godina starosti osoba brisanih zbog smrti u 2019. godini je 55.

Iz ovog zavoda više puta su ponovili da prosječna dužina čekanja na posao zavisi od stepena stručne spreme, zanimanja nezaposlenih i potrebe za određenim zanimanjem od strane poslodavca.

Kako objašnjavaju, pri analizi svih podataka treba imati u vidu i broj evidentiranih lica određenih zanimanja po opštinama i regijama, zato što pojedina zanimanja koja su u većem broju evidentirana u većim centrima Srpske, nisu prisutna na teritorijama manjih opština.

Kada je riječ o osobama koje su prijavljene sa “najdužim stažom”, to su uglavnom KV ili NK radnici koji su prijavljeni u manjim mjestima gde je teško naći posao.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh