BiH

Poruke iz SAD o građanskoj BiH su kraj svih nadanja HDZ-a

Današnji sastanak u Washingtonu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića sa Johnom Erathom, višim zamjenikom direktora za evropske poslove Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD, te sa predstavnicima State Departmenta Philipom Reekerom pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropske i azijske poslove, i zajedničke izjave da BiH mora provesti presude Evropskog suda za ljudska prva, jasna je porukq i HDZ-ovim nadanjima za izmjene Izbornog zakona po etničkom principu za koje se ova stranka zalaže.

Željko Komšić u posjeti SAD - slobodna-bosna.ba

Osim razgovora o daljim aktivnostima BiH na NATO putu, o odnosima sa Evropskom unijom, u Washingtonu se danas razgovaralo i o provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Prilično jasno da će Bosna i Hercegovina u okviru svojih nastojanja za priključenje Europskoj uniji mora u narednom periodu ispuniti sve obaveze koje su propisane europskom pravnom stečevinom, a time i osigurati maksimalnu zaštitu individualnih ljudskih prava i temeljnih sloboda, jer je jednakopravnost svih građana i zaštita njihovih individualnih ljudskih prava, jedan od nezaobilaznih temelja Evropske unije.

Upravo Evropska konvencija je za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, utvrđena članom II/2 i II/4 Ustava Bosne i Hercegovine akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće zakone, što svakako uključuje Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Ispunjavanje navedenih obaveza u kontekstu poštivanja osnovnih evropskih načela i standarda podrazumijeva provođenje četiri dosadašnje presude Europskog suda za ljudska prava iz Strassbourga u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku.

Politički akteri koji daju prijedloge koji su u suprotnosti s europskom pravnom stečevinom, europskim vrijednostima i normama, imaju priliku da korigiraju vlastite stavove ili, u suprotnom, da u cijelosti ponište europska nastojanja Bosne i Hercegovine vodeći se nekim drugim anticivilizacijskim politikama koje Bosnu i Hercegovinu u potpunosti udaljavaju od Evropske unije, piše “Slobodna Bosna“.

Upravo takve ideje i prijedlozi dolazilu su iz HDZ-a BiH. Ideje o takozvanom „legitimnom predstavljanju“ nisu ništa drugo nego manipulativne interpretacije odluke Ustavnog suda BiH u slučaju Božo Ljubić, o čemu u Washingtonu nije bilo ni govora.

Podsjećamo, upravo je prije par mjeseci jedan od današnjih sudionika završenih sastanaka, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer kazao je u intervjuu za ljubljanski list “Delo” kako podržava građansko uređenje zemalja ovog regiona.

“Naša vizija Zapadnog Balkana je da sve zemlje budu građanske, a ne samo vlasništvo određene etničke grupe. U BiH to bi poboljšalo osjećaj za nacionalni, državni identitet za razliku od njegove tradicionalne etničke pripadnosti”, kazao je Palmer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh