BiH

U Mostaru obilježena godišnjica 4. korpusa ARBiH: Korpus koji nije dozvolio podjelu BiH

U Mostaru je danas obilježena 27. godišnjica osnutka Četvrtog korpusa Armije RBiH, vojne formacije koja je nadljudskim naporima uspjela odbraniti dio teritorija Bosne i Hercegovine koji je konstantno od početka agresije, pa do potpisivanja mirovnog sporazuma napadan od dvaju agresora.

obilježavanje u Mostaru

Današnjim svečanostima prisustvovao je veliki broj bivših boraca, članova porodica šehida i palih boraca, uz visoke delegacije. Akademiji je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a cvijeće je položila i delegacija iz Kabineta Željka Komšića, čiju je čestitku tokom ceremonije pročitao voditelj.

– Naš Korpus nije dozvolio podjelu Hercegovine ili bolje reći podjelu Bosne i Hercegovine. Uspjeli smo osujetiti sve zle namjere agresora i kao takvi zaslužili da i 27 godina nakon formiranja obilježimo ovaj važan datum. Dok je nas boraca i patriota, on će se obilježavati, poručio je ratni komandant Mustafa Polutak.

Ratni komandant Suad Muharemović kazao je da još uvijek u Bosni i Hercegovini nastoje izjednačiti djela onih koji su je odbranili sa djelima onih koji su je napadali i nastojali dijeliti. Podsjetio je na promocije knjiga i podvale o zločinima na Tuzlanskoj kapiji, a napomenuo je da i danas postoje sljedbenici politika i ideologija koje su davno presuđene u Haagu i da nažalost nisu malobrojni.

– I nedavno su nam po ko zna koji put pokušavali podvaliti da smo srušili Stari most. Hoće da kažu smo bili poput njih. Napomenut ću, Armija RBiH nikada nije ubijala djecu. Borili smo se časno i izborili za opstanak domovine. O njima koji su tokom odbrane dali ono najvrijednije moramo i govoriti i pisati i zbog toga potvrda da je pokrenuta inicijativa za skoru monografiju koja će rasvijetliti časnu borbu ovog Korpusa, poručio je.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić nije bio u mogućnosti prisustvovati maloj svečanosti, ali je organizatorima i nekadašnjim borcima Četvrtog korpusa poslao pismo podrške koje je tokom ceremonije pročitao voditelj Sead Đulić (major Armije RBiH i danas predsjednik SABNOR-a BiH).

– I danas kao i u najtežim danima srcem i dušom sam uz vas. Četvrti korpus se, podsjetit ću, branio i odbranio od dva agresora. Ne želim ni pomisliti šta bi bilo sa Bosnom i Hercegovinom da se u vašem dijelu zemlje nije uspjelo odbraniti. Borba se nastavlja. Oni koji su nas u tom vremenu napali, ni danas ne pomišljaju prestati. Napadaju nekim drugim sredstvima i ne pomišljaju odustati od svojih ciljeva. Stoga vas molim za strpljenje. Ne dopustimo ni da nam drugi određuju prioritete. Dobro ste znali prioritete kada je bilo najteže, poručio je Komšić.

Slične poruke iz Mostara je odaslao i njegov kolega iz reda Bošnjaka Šefik Džaferović, koji je bio jedan od gostiju jučer u Mostaru. Ljudima koji su dali svoje živote za državu, kazao je, niko se nikada ne može do kraja odužiti, uz obećanje da će politika koju predstavlja učiniti sve za bolji položaj boračke populacije, a posebno ratnih invalida i djece iz šehidskih porodica.

– U miru se trebamo nastaviti boriti za ono što su borci Četvrtog korpusa, kao i Armija RBiH u najtežem vremenu borili, a to je cjelovita i demokratska Bosna i Hercegovina. I to je jedan od razloga zbog kojih nećemo popustiti prilikom pregovaranja o formiranju vlasti. Nećemo bacati pod noge ono za što je neko dao svoj život, a nećemo dozvoliti ni anarhiju ili puteve u nepoznato, poručio je Džaferović.

Četvrti korpus Armije RBiH tokom agresije brojao je između 18 i 20 hiljada boraca. Oko 1500 boraca je poginulo, a nešto manje od tri hiljade ih je ranjeno. Ukupno 175 boraca nosioci su priznanja zlatni ljiljan, a većinom su odlikovani posthumno. Brigadni general Midhad Hujdur – Hujka je proglašen herojem odbrambeno-oslobodilačkog rata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh