BiH

Ćetković i Lutkić napustili Nevesinje jer organizatori nisu htjeli ukloniti natpis “Mitrovdanske bitke” i grba Republike Srpske

Glumac Dejan Lutkić trebalo je da vodi svečanu akademiju, a Vojin Ćetković da nastupi sa srednjoškolcima. Ništa od kumstva, organizatori poručuju: Nikad više neće biti pozvan.

cetkovic-lutkic-Telegraf

Iako je bilo planirano da glumac Vojin Ćetković u Nevesinju na Mitrovdan dobije povelju kojom bi postao kum ove opštine, to se, pišu lokalni mediji, ipak nije dogodilo. U ovom mjestu je juče proslavljen Mitrovdan – Dan opštine Nevesinje, a ujedno i slava boračke organizacije Republike Srpske, ali i sjećanje na bitke iz 1992. i 1994. godine, prenosi topportal.info i još nekoliko medija iz Republike Srpske.

Dvodnevna svečanost trebalo je da bude završena svečanom akademijom koju je trebalo da vodi glumac Dejan Lutkić, a Vojin Ćetković da nastupi u performansu sa srednjoškolcima iz ovog mjesta.

Međutim, Ćetković i Lutkić su napravili skandal, tvrde organizatori, jer su tražili da se sa bine skine veliki natpis “Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na Nevesinjskom ratištu”, koji je stajao uz grb Republike Srpske, kao i natpis Vlada Republike Srpske – Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ne dolazi u obzir uklanjanje
Organizatori akademije, Opština Nevesinje i Odbor Vlade za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, odnosno Ministarstvo za boračka pitanja Republike Srpske, odbili su da skinu pano i naveli da ne dolazi u obzir uklanjanje niti pomijeranje navedenog panoa u stranu.

Beogradski glumci su nakon toga napustili Nevesinje i time organizatore stavili u nezgodnu situaciju, prenose mediji, jer se sve odigralo neposredno pred početak svečane akademije koja je trebalo da se direktno prenosi na Radio televiziji Republike Srpske.

Glumac nije dobio povelju
Akademija je ipak održana, ali sa desetak minuta zakašnjenja.

– Ne samo da Vojin Ćetković nije dobio povelju, već nikad više neće biti pozvan u Nevesinje – izjavio je načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

Bitke devedesetih
Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina, piše “Srna”. Ove bitke smatraju simbolom odbrane istočne Hercegovine.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno ih je 750. Na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, navodi Srna, jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade, sačinjene od boraca iz Nevesinja i doline Neretve.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh