BiH

Grupi migranata hrvatska policija izdala rješenja o povratku u BiH

Grupi migranata iz Pakistana i Bangladeša, u srijedu zatečenih u Pokupskom, zagrebačka policija izdala je rješenja o povratku u BiH, iz koje su ilegalno ušli u Hrvatsku, a niko od njih, kako se saznaje, nije zatražio azil ili liječničku pomoć.

No image - Haber.ba

Mediji su ranije izvijestili da je grupa od dvadesetak migranata, koja je krenula prema Italiji, pješice došla cestom od Velike Gorice prema Pokupskom, gdje su sjeli pred crkvu i čekali da ih skupi policija.

Zagrebačka policija “Hini” je potvrdila da je “provedenim postupkom utvrđeno da se radi o državljanima Pakistana i Bangladeša, koji su prethodno nezakonito prešli državnu granicu” i ušli u Hrvatsku s područja Velike Kladuše.

Svi su procesuirani sukladno odredbama Zakona o strancima te su im izdana rješenja o povratku. Tokom provođenja postupka osobe nisu izrazile namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom niti je bilo potrebe za liječničkom intervencijom, kažu u policiji.

S obzirom na lokaciju na kojoj su zatečeni i da se radi o grupi ilegalnih migranata, ali i uzimajući u obzir dobre rezultate pojačanog postupanja policijskih službenika u sprečavanju krijumčarenja ljudima temeljene na procjenama analitičkih timova, a koji su aktivni i na ovom području, za pretpostaviti je da je intervencijom policijskih službenika spriječeno daljnje krijumčarenje prema Republici Sloveniji“, ističu u zagrebačkoj policiji.

Prema službenim podacima policija je na nacionalnoj razini tokom osam mjeseci ove godine spriječila 11.685 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. U istom razdoblju uhapšeno je 595 krijumčara nezakonitih migranata, dok je prošle godine u istom razdoblju uhapšeno 312 krijumčara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh