BiH

Uoči Povorke ponosa: Kakav je stav Islamske zajednice o LGBTIQ osobama

Kako se približava Povorka ponosa 8. septembra u Sarajevu intenzivno se govori o detaljima organizacije i najviše o sigurnosnom aspektu. Stoga je važno podsjetiti i na stav Islamske zajednice uoči zakazane povorke.

No image - Haber.ba

Prvi put svoj zvanični stav Islamska zajednica o ovoj temi saopštila je prije četiri godine. Radi se o zaključku Vijeća muftija IZ-a.

Donesena su tri zaključka o LGBTIQ osobama. Istaknuto je da islam afirmira brak i porodicu, podstiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva.

Kakav je stav Islamske zajednice o LGBTIQ osobama – Klix.ba

Prema učenju islama brak je ugovor o bračnom životu između muškarca i žene“, navedeno je između ostalog u stavi IZ-a.

Drugi zaključak IZ-a je da se homose*sualizam u izvorima islama kvalificira velikim grijehom i da se vjernici pozivaju da mu se ne približavaju.

Treći zaključak se odnosi na odnos društva prema LGBTIQ osobama, a koji je veoma indikativan kada se govori o sigurnosnom aspektu spomenute Povorke ponosa.

Nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku na osnovu njihovog ličnog uvjerenja i orijentacije…“, navedeno je između ostalog u zaključcima IZ-a, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh