BiH

Veliki brat u bolnici u BiH: Zaposlene snimala kamera iz saksije

Univerzitetska bolnica u Foči morala je da ukloni kameru iz centralne laboratorije Odsjeka za patologiju i citodijagnostiku, koju je menadžment ove zdravstvene ustanove postavio u – saksiju za cvijeće.

Kamera - Srpskainfo.com

Naime, Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) BiH utvrdila je da ova bolnica putem kamere video-nadzora, instaliranog u laboratoriji, obrađuje lične podatke zaposlenih suprotno odredbama Zakona o radu. Na osnovu toga, sredinom jula su zabranili ovoj zdravstvenoj ustanovi obavljanje video-nadzora, te naredili da, u roku 15 dana od prijema rješenja, bez odlaganja uklone kameru i dokaz o tome dostave AZLP.

Kako se saznaje, doktorica Mirjana Ćuk je ovoj agenciji uputila prigovor zbog povrede prava na privatnost, piše “Srpskainfo“.

Pitam se, da li postoji pravni osnov za postavljanje video-nadzora u laboratoriji u kojoj se rade dijagnostičke procedure i dolaze pacijenti. Dalje, ko je postavio kameru, ko je nadležan da pregleda snimke i ko može da ih ima u telefonu i eventualno zloupotrebi. Naime, treća lica na telefonu imaju snimak na kojem se vidim kako ulazim u službu i listam zvanične protokole, a to spada u moj svakodnevni posao. Ili snimak kako razgovaram sa radnom kolegicom, što je jasan dokaz distribucije i zloupotrebe snimaka, a to predstavlja krivično djelo – navela je u svom prigovoru dr Ćuk.

AZLP je zatražila od Bolnice da dostave izjašnjenje na navode iz prigovora i informaciju o pravnom osnovu i svrsi postavljanja video-nadzora, te druge informacije u vezi sa ovim slučajem.

Postavljanje kamera u prostoru bolnice predstavlja iznuđeno rješenje i kao jedan od vidova zaštite imovine i neovlaštenog pristupa ili neometanog obavljanja procesa rada, odnosno kontrole radne discipline u ustanovi. U bolesničkim sobama i prostorijama u kojima borave ili se zadržavaju pacijenti kamere nisu postavljene, niti se to planira. Odluka o video-nadzoru istaknuta je na oglasnoj tabli pomenutog odsjeka, a obavještenje je nalijepljeno na vanjski dio ulaznih vrata – stoji u odgovoru Bolnice.

U AZLP naglašavaju da je utvrđeno da je prigovor dr Ćuk osnovan, objašnjavajući da obrada ličnih podataka putem video-nadzora predstavlja rizičan prodor u privatnost pojedinca.

To predstavlja nepotrebno zadiranje u njegovu privatnost, ukoliko nije izvršena adekvatna procjena opravdanosti postavljanja svake pojedinačne kamere. U ovom slučaju, Bolnica je postavila kameru u centralnoj laboratoriji, odnosno, na radnom mjestu zaposlenog, gdje se vrše redovni, a ne neki specifični radni zadaci za čije je izvršenje potrebno sprovoditi posebne mjere obezbeđenja. Postupanje bolnice predstavlja proizvoljno zadiranje u privatnost zaposlenih, jer se na taj način prikupljaju podaci o njihovom spontanom ponašanju i navikama, a što kod istih izaziva nelagodnost da su pod određenom prismotrom. Bojazan zaposlenih bi postojala i bila opravdana i kada postavljena kamera ne bi bila u funkciji, jer zadiranje u privatnost predstavlja ne samo snimanje i nadziranje, već uopšte mogućnost takvog nadzora kojem bi bili izloženi – objašnjava direktor ove agencije Petar Kovačević.

Naglašava da se postavljanje kamere u centralnoj laboratoriji ne može opravdati svrhom zaštite imovine.

A naročito ne svrhom praćenja i vizuelne kontrole osoba koje rade tu, kao jednog od načina kontrole discipline, što bolnica navodi u svom odgovoru. Nesporno je da bolnica može uspostaviti video-nadzor radi zaštite imovine i lica, ali je dužna da koristiti zakonit način i sredstva – poručuje Kovačević.

U suprotnosti sa Zakonom o radu

Odluka fočanske bolnice o video-nadzoru ne sadrži odredbe o svrsi njegove upotrebe, ovlašćenom licu za pristup snimcima, načinu njihovog pohranjivanja i čuvanja, kažu u AZLP.

Odluka se ni u formalnom smislu ne može smatrati odlukom o vršenju video-nadzora, jer nije propisala zakonom utvrđene obaveze kontrolora u slučaju obrade ličnih podataka. Čak i da je formalno donesena, to ne znači da je takva obrada ličnih podataka putem kamere instalirane u laboratoriji pravična i zakonita, niti je to jedini način za postizanje svrhe kao što je zaštita imovine, radnika i drugih lica – kaže Kovačević.

Dodaje da je obrada ličnih podataka, kako to radi Bolnica putem kamere u laboratoroji, u suprotnosti sa ograničenjem propisanim u Zakonu o radu, jer ista nije neophodna, niti se može dovesti u vezu sa izvršavanjem prava i obaveza iz radnog odnosa.

Zato ni odluka o uspostavi video-nadzora ne može predstavljati pravni osnov za njegovo obavljanje u laboratoriji, koja po svojoj prirodi predstavlja kancelariju zaposlenih – kaže Kovačević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh