BiH

Bajram u Mostaru: Okrenimo se djelovanju i zajedničkom radu

Bajram namaz na području Muftijstva mostarskog klanjan je 147 džamija i mesdžida. Centralna svečanost održana je na stadionu Univerzitetsko sportsko rekreativnog centra “Midhad Hujdur Hujka” u Mostaru. Predvodio ga je i hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Bajram u Mostaru

Advertisements

Među univerzalnim porukama propisa hadža i kurbana, posebno je izdvojio značaj očuvanja porodice kao osnovne ćelije društva.

– Nema jačih veza od onih između roditelja i djece. I to je i slast i tegoba života. Zato i jeste ta porodična ćelija toliko važna. Ona je rasadnik života, ljepote i mudrosti. To je tako ljekovito pribježište, sklonište i podrška. Zato i jeste izložena brojnim nasrtajima. Zdravo porodično gnijezdo trebamo savijati, u njemu se vjera naša, kultura i običaji čuvaju. Ta zdrava porodična zgrada mora nam biti u vrhu prioriteta, kazao je muftija.
Istakao je da inspiraciju za očuvanje porodica treba tražiti u poslaničkim tradicijama i lijepim primjerima iz sadašnjeg vremena i okruženja, nepovodeći se za sve češćim bezraložnim širenjem pesimizma, dokonosti i negativistički intoniranim porukama. Pozvao je vjernike da u svakoj prilici unose dobro raspoloženje među ljude, olakšavaju i da jedni drugima budu radost, utjeha i nada.

– To će Allah nagraditi sevapom. Allah ne voli da ljudi budu parničari, svađalice, da šire nepovjerenje i loše vijesti o drugim ljudima. Vrijeme je naš najdragocjeniji resurs. Vrijeme je život. Stvoritelj se kune vremenom. Ako traćimo vrijeme, onda traćimo blagodati, resurse i sebe same. Ako traćimo vrijeme u besposlici zaboravljamo na Izvor, na Gospodara, na svetost i ljepotu svega oko nas i postajemo robovi rutine. Ne smijemo dopustiti da nam sve postane rutina, a što susrećemo na svakom koraku. Stalo nam je da u ovoj zemlji bude mira, reda i prosperiteta. U njoj ima nafake i bereketa. I dovoljno Božijih blagodati. Valja nam se okrenuti radu i djelovanju, i poduzimanju onoga što je u našoj moći, gdje god budemo u prilici, naglasio je muftija Dedović.

Pozvao je vjernike da na dostojanstven način radost bajrama podijele sa komšijma, rodbinom, poznanicima i prijateljima jer će na taj način, dijeljenjem osjećanja i brige, svoj život učiniti bogatijim.
– Mubarek dani ostavit će u nama snažan pečat vjere, bratske širine i ljubavi. U ovim danima svjedočićemo bliskosti, pažnji i otvorenosti naših srca. Bit ćemo sretni zbog toga, osjećat ćemo se lijepo i sretno zbog toga. Pa makar nakratko. Biće više lijepih riječi u eteru, iskrenih poziva, posjeta i susreta, darivanja. Dani bajrama nam budu nadu i svjedočanstva da možemo biti bolji i drukčiji. Ta nas osjećanja trebaju stalno podsjećati da su mir, sloga i ljubav uvijek bolji od konflikata, razdora i mržnje, poručio je muftija, navodi se u saopštenju.

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog bit će upriličen večeras u Studentskom hotelu Mostar sa početkom u 19:30.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh