BiH

Skandalozno: Inspektori na nogama, jesu li kurbani zaraženi brucelozom

Za manje od 20 dana na hiljade vjernika zaklat će kurban. Ovaj vjerski obred sastavni je dio najvećeg muslimanskog blagdana, Kurban-bajrama, koji pada 11. avgusta. No, šokantno je da su inspektori već otkrili bolesne životinje namijenjene za tržite.

Ovce - Avaz.ba

Ušne markice

Dok vjernici užurbano obilaze stočne pijace u potrazi za što boljom ovcom ili kravom, nisu ni svjesni da vrlo lako mogu kupiti zaraženu životinju. To je alarmantna situacija, jer postoji velika opasnost i od zaraze ljudi, piše “Avaz“.

Kako bi se koliko-toliko spriječilo trovanje stanovništva, veterinarski inspektori već su krenuli u akciju. Savjetuju svima koji namjeravaju obaviti vjerski obred klanja kurbana da vode računa o zdravstvenom stanju životinja.

Oprez je neophodan ako se ima u vidu činjenica da je u našoj zemlji lani povećan broj životinja oboljelih od bruceloze, a analiza u prvih pet mjeseci ove godine pokazuju da je znatno više oboljelih domaćih životinja.

U Sarajevu su inspektori već mjesec na terenu. Kako nam je potvrdio direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahir Halilović, radit će sve do Kurban-bajrama.

Do sada su kontrolirani 85 farmi, 51 prijevoznik i šest puta stočna pijaca. Zdrave i pregledane životinje obilježene su ušnim markicama. Bruceloza je potvrđena u dva slučaja, pri čemu je eutanazirano 14 životinja, 12 goveda i dvije ovce – rekao je Halilović.

Da bruceloza hara livadama i štalama širom države, jasno je i iz podataka Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u kojima se navodi da je ove godine zaraženo 78 osoba.

Povećan broj

Povećan je i broj oboljelih od Q-groznice. Podaci pokazuju da je oboljelo 18 osoba, što je za pet više nego u istom periodu prošle godine.

Halilović je kazao da su pojačanim kontrolama obuhvaćene farme malih i velikih preživara, prijevoznik i stočna pijaca.

Šta ne može biti kurban

  • Slijepa životinja
  • Slaba da sama ne može doći na mjesto gdje je treba zaklati
  • Ako joj je odrezano više od pola uha ili repa
  • Ako je bolesna da je potpuno sigurno da ne može preživjeti
  • Ako je odbijen rog toliko da je povrijeđen moždani živac

Cijene kurbana

  • 350 KM košta kurban u BiH
  • 180 eura košta kurban u dijaspori

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh