BiH

Tužilaštvo istražuje uprave i odbore “Aluminija”

Kantonalno tužilaštvo Mostar već postupa u više slučajeva prijava i formiranih predmeta, a u vezi preduzeća Aluminij d.d. Mostar, te odbacujemo sve prigovore o političkom uticaju na ovo tužilaštvo, saopšteno je iz kancelarije glavnog tužioca povodom, kako se navodi, medijskih saopštenja i izjava datih s više adresa, udruženja i pojedinaca.

Aluminij d.d. Mostar - Twitter

Pojedini predmeti su u ovom tužilaštvu formirani na temelju prijava radnika, članova Sindikata, a neki su formirani i na temelju Izvještaja Finansijske policije F BiH i Udruženje malih dioničara. Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar. Neki od ovih predmeta su u fazi istrage, a na njima radi više tužioca i postupanje u ovim predmetima, zbog njihove složenosti, zahtijeva duži rad i provođenje više istražnih radnji, te određenih vještačenja – navodi se u saopštenju.

Ističe se kako se trenutno u radu u tužilaštva nalazi šest predmeta, od kojih su dva predmeta zaprimljena u posljednjih mjesec dana, a podnosioci ove dvije prijave su članovi Udruženja malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, dok su u pet slučajeva predmeti već ranije završeni, te su o njihovom ishodu upoznati podnosiocu prijave i oštećeni.

Tužilaštvo HNK, u skladu sa svojim mogućnostima, postupa u svim gore navedenim predmetima, te takođe poziva sve subjekte (sindikat i dr.) da tužilaštvo dostave informacije i dokaze o eventualnim nezakonitim radnjama i njihovim počiniteljima, kako bi tužilaštvo provelo sveobuhvatnu istragu i provjeru svih tih navoda, te utvrdilo eventualne počinioce tih krivičnih djela – navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, jedan od zaključaka sastanaka vezanih za sudbinu Aluminija je i taj da krivci za stanje u preduzeću moraju odgovarati, a to je i rekao i lider HDZ BiH rekavši kako će se istražiti oni koji su izvlačili novac iz mostarske tvornice koja je ugašena prošle sedmice, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh