BiH

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče”: “Duboko odbacujemo i osuđujemo bilo kakve pokušaje zlonamjernog korištenja postojećeg problema”

Ovim putem nalazimo za shodnim da informišemo javnost o ključnim i opravdanim apelima i zahtjevima građana vezanim za aktuelnu problematiku deponije na lokalitetu Uborak, a pogotovo sa zahtjevom da se počne sa postepenim zatvaranjem deponije u krajnje razumnom roku, te izvrši saniranje šireg prostora stare i nove deponije.

Deponija Uborak - Pogled.ba

Nadalje, apelujemo na sve nivoe vlasti, počevši od jedinice lokalne samouprave – odnosno Grada Mostara, preko kantonalnog do federalnog nivoa vlasti, da promptno uspostave propisani monitoring poštivanja svih pozitivno – pravnih legislativa i normi, kako bi se sveli na minimum i eliminisali svi negativni utjecaji na život i zdravlje ljudi, ali i okoline, tokom odlaganja komunalnog otpada, prije konačnog prestanka postupka odlaganja.

Također, bezrezervno podržavamo Zaključak urađenih inspekcijskih nalaza da se mulj sa prečistača kanalizacijskog otpada ne može odlagati na postojeću deponiju na lokalitetu Uborka.

Ovim putem pozivamo sve resorne i stručne institucije, sve nivoe vlasti, kao i sve pojedince da u ovom trenutku pokažu maksimalnu kooperativnost i posvećenost rješavanju aktuelnog problema prikupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada u Gradu Mostaru, kako ne bi došlo do ozbiljnijih ekološko – zdravstvenih posljedica po stanovništvo.

Duboko odbacujemo i osuđujemo bilo kakve pokušaje zlonamjernog korištenja postojećeg problema, te prikupljanje jeftinih poena od strane političkih subjekata, pojedinaca i neformalnih grupa, koji ovaj problem pokušavaju ispolitizirati i predstaviti sebe kao ‘neumorne borce za ljudska prava’ time nanoseći štetu časnoj borbi stanovništva protiv realnog problema, te apelujemo na sve njih da takvim neodgovornim ponašanjem ne doprinose rješavanju problema, već štaviše unose razdor među građane koji su ujedinjeni u rješavanju ove problematike.

Kao odgovornim građanima, isključivo nam je u cilju i interesu da se ovaj problem efikasno i sistemski riješi, te saniraju posljedice, koje, duboko se nadamo, neće osjetiti generacije koje tek dolaze.

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh