BiH

Drastične promjene vremena siju smrt širom BiH

Rekordno visoke temperature, ali i nagle promjene vremena, koje su ovih dana zahvatile našu zemlju, bile su kobne po zdravlje mnogih bh. građana.

Vrućine - Aura.ba

U Trebinju je samo u toku subote registrirano osam smrtnih slučajeva, što je znatno više od uobičajenog prosjeka.

Iako doktori ovoliku smrtnost ne dovode u direktnu vezu s naglim porastom temperature, činjenica je da sa promjenama na termometru raste i broj iznenadnih smrti, ali i onih koji traže hitnu medicinsku pomoć.

Branka Drašković, direktorica Doma zdravlja Trebinje, potvrdila je da je u ovom gradu za jedan dan registrovano osam smrtnih slučajeva, ali ističe kako je šest pacijenata bolovalo od raka.

“Pacijent (1940) bolovao je dugo od teškog karcinoma. Umro je kod kuće. Iznenadna smrt bila je kod pacijenta 1949. godište. Ostali preminuli pacijenti bili su onkološki”, kazala je Drašković.

Potvrdila je da je doista alarmantno da osam osoba umre u jednom danu, ali navodi da je to ipak ‘samo slučajnost”. Vesna Koljivrat, medicinska sestra u Hitnoj pomoći Trebinje, navela je u izjavi za da je pacijent 1949. godište preminuo iznenada, ali da se sumnja na srčani udar.

Ističe i da je za čak 10 posto povećan broj srčanih udara kad su temperature visoke te apelira na građane da piju što više tečnosti i da se ne izlažu suncu.

“U subotu smo imali slučaj da je preminula djevojka koja se otrovala solnom kiselinom. Jedan pacijent koji se danima žalio na bolove u grudima je preminuo. Najvjerovatnije je u pitanju srčani udar”, kazala je Koljivrat.

I u drugim domovima zdravlja ovih dana su imali pune ruke posla.

Doktor Amra Bašić-Živadinović, specijalista urgentne medicine iz Hitne pomoći Sarajevo, kazala je da su u noći s nedjelje na ponedjeljak imali čak 600 pacijenata.

Ističe da su visoke temperature već izazvale probleme po zdravlje ljudi, piše “Avaz“.

“Ljeti se šire krvni sudovi, ali ako dođe do jakog pada krvnog pritiska, srce ubrzano kuca. To se dešava ako se osoba ponaša nepromišljeno. Treba paziti na sebe”, kaže Bašić-Živadinović.

U maju smo imali jesen Martin Tajs, ekspert za kvalitet zraka, kazao je u izjavi za kako nije začuđen alarmantnim podacima iz domova zdravlja.

“Na sceni imamo velike vremenske oscilacije, toplo, hladno, sunčano, vlagu, poplave. U maju smo imali jesen. To pogubno utječe na organizam, posebno starih ljudi, jer on ne može da se prilagodi. Nažalost, stariji ljudi nisu prilagodljivi takvim promjenama. Promijenio se ritam vremena, a i ritam života onda mora da pati”, kaže Tajs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh