BiH

Mostar zatrpan smećem zbog “afere piralen”: Grad na rubu epidemiološke katastrofe

Danas je u Mostaru održan sastanak o nelegalnom odlaganju mulja na Deponiji Ubaraka. Sumnja se da se u mulju nalazi otrovno ulje piralen.

Mostar zatrpan smećem - Facebook

Na sastanku o pitanju nelegalnog odlaganja mulja na deponiju Uborak kod Mostara, održanom danas u Ministarstvu okoline i turizma FBiH, dogovoreno je da Grad Mostar angažuje akreditovanu kuću koja će ispitati sadržaj mulja kako bi se vidjelo sadrži li opasnu materiju piralen, prenosi “BHRT“.

Na sastanku u Sarajevu saopšteno je da su tri inspekcije – građevinska, okolinska i vodna – utvrdile nepravilnosti, pri čemu je utvrđeno da nisu izvršene laboratorijske analize i da se ne zna kakav je sastav mulja.

Ministrica okoline i turizma FBIH Edita Đapo rekla je da je u budućnosti potrebno postaviti prečistač voda za staru i novu deponiju.

Ovom prilikom je istaknuto da je situacija u Mostaru na rubu epdemiološke katastrofe. Učesnici sastanka pozvali su lokalne vlasti da komunalni otpad ponovo počnu odlagati na deponiju Uborak, kao i građane da vjeruju institucijama koje će se truditi da sanitarna i epidemiološka situacija bude bolja.

Podsjećamo, mještani naselja Sjever Mostar u ponedjeljak su protestovali zbog zbog ovog problema i blokirali dalje odlaganje komunalnog otpada. Tada su od nadležnih zatražili da zaustave nelegalnog odlaganje, ugrade pročistače, pristupe postepenom zatvaranju postrojenja deponije i saniraju ekološke posljedice u okolini Uborka.

U međuvremenu, nakon blokade Uborka, mostarski “Parkovi” smeće su deponovali u krugu preduzeća na Bišću polju, te se od tada smeće ne odvozi iz Mostara. Građani su tom prilikom pozvani, od strane “Parkova”, da se suzdrže od iznošenja smeća iz domova što je uzrokovalo pojavu velikih količina otpada na ulicama hercegovačkog grada.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh