BiH

“Iz ove zemlje se ne odlazi, već se bježi”

“Mi smo društvo u kojem nema pravne države”, ocjenjuje u intervjuu “Jedan” filozof i sociolog Esad Bajtal. Bajtal smatra da su korupcija i bezakonje u Bosni i Hercegovini dostigli zabrinjavajuću tačku i da je teško uskoro očekivati promjene nabolje.

Konzulat Slovenije u Banjaluci - Twitter

“Po logici stvari, ne možete se s korupcijom obračunati ukoliko nemate zakonske mogućnosti, legislativu i mogućnost da je koristite. Evo vidimo ovu aferu, a nije jedina, oko sudstva, pravosuđa i nekih struktura i nekih individua. Vidimo kako stvari stoje u toj branši. Sa stanovišta te pometnje koju tamo vidimo i toga šta se tamo događa, teško je očekivati da se nešto može poduzeti s aspekta upotrebe legislative, prava, zakona i tjeranja stvari u pravcu pravde i borbe protiv mita i korupcije”, ocjenjuje Bajtal za “BHRT“.

Na političkoj sceni u BiH ne možemo očekivati nešto novo, a svako iz BH bloka ko odluči da uđe u koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA), Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZ BiH) i Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), biće dio interesne igre, smatra Esad Bajtal.

Političke stranke, prema njegovom mišljenju, ne treba da ulaze u vlast samo da bi bile dio nje, već se trebaju boriti za “uzimanje vlasti na izborima”, kako bi realizirale svoje programe.

“U principu mislim da socijaldemokratija i ovo što je na drugoj strani političkog polja u BiH, da su to ulje i voda. Tu nema ničeg zajedničkog. Svako ko ulazi u vlast sa ovim desnim etno blokom, unaprijed zna da nema dovoljno ruku, da ne može ništa izglasati, da ne može realizirati nijedan segment vlastitog programa. Ako, ipak, odluči da ulazi tamo gdje ništa neće promijeniti, onda je to interesna, a ne idejna igra”, ocjenjuje Bajtal.

U BiH, prema mišljenju Esada Bajtala, postoji dirigirani strah. Vladajuće političke elite, kako tvrdi ovaj doktor filozofije, plaše građane i na scenu izvode “nenormalne koncepte koji vode sukobima” i iza njih se skrivaju.

“Postoje snage koje insistiraju na fašističkom sistemu vrijednosti. One opstaju na njemu. Onog trenutka kad se izmakne taj sistem vrijednosti, kad on ne bude podloga na javnoj, društvenoj i političkoj sceni, njih više tu neće biti. Zato oni insistiraju na isključivosti, netoleranciji, etnologici, klerologici i svim oblicima uzajamnih ljudskih odnosa koji proizvode tenzije, strah, psihologiju neizvjesnosti i beznađa i potrebu bježanja iz ove zemlje. Iz ove zemlje se ne odlazi, već se bježi”, ocjenjuje Bajtal.

Esad Bajtal, doktor filozofije, sociolog i nezavisni istraživač, u intervjuu “Jedan” govori o socijademokratiji, antifašizmu, moralu društva, obrazovanju. Intervju “Jedan” na programu je večeras od 21.00 sat na BHT1.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh