BiH

Čović: Osnova poruka iz EU je da napravimo vlast

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obratio se danas medijima u Mostaru, kazavši da je i više nego zadovoljan mišljenjem Evropske komisije o statusu BiH na putu evropskih integracija i dodao da bi bilo “neodgovorno da se ne prihvati ovako pružena ruka”.

Dragan Čović - Twitter

“EU, odnosno njene institucije, poslale su poruku jasnog sadržaja `Sve je do vas, radite i dio ste evropske porodice`. Čini mi se da je to dovoljno motivacije za sve nas jer je osnova tih poruka da se napravi vlast kako bismo mogli sve što je stavljeno u plan staviti u agendu i sprovoditi”, rekao je Čović.

Kako prenose “Nezavisne novine” on je naveo da Evropska komisija i institucije EU neće biti uspostavljene za tri ili četiri mjeseca, što je prilika da se završi sve ono što je planirano u BiH, a to je da se odmah bez odgađanja formira Savjet ministara i postigne dogovor o Izbornom zakonu BiH.”Ono što smo dobili u pisanoj formi treba pretočiti u sve naše planove u skladu sa nadležnostima koje proizilaze iz Ustava”, dodao je Čović.

Lider HDZ-a je ocijenio da je BiH ostala u centru pažnje EU.

“Ako s druge strane vidimo da pregovarački procese vodi Andrej Plenković, u ime najveće grupacije Evropske narodne stranke, zadovoljstvo je utoliko veće jer sam siguran da će BiH biti u centru razmišljanja i Evropske narodne stranke i budućih struktura Evropske komisije”, naveo je Čović.

On je dodao da bi bilo neodgovorno da se ne prihvati ovako pružena ruka.

“U ovom kratkom vremenu ispred nas pitanja koja su stavljena morala bi biti naša svakodnevica, a to nije uradila Evropska komisija. Govorimo o pravnoj državi, vidjeli ste ovih dana, imate resornog ministra BiH koji govori protiv trećeg stuba vlasti, što je u svijetu nezamislivo i tako dalje, ali da ne ulazim u te komentare. Institucije vlasti moraju zaživjeti u skladu s Ustavom”, naglasio je Čović.

Komentarišući zahtjeve Evropske komisije prema vlastima u BiH koji se odnose na Izborni zakon i održavanje izbora u Mostaru, Čović je rekao da se u ovoj godini mora naći rješenje za izbor članova Predsjedništva kako bi se birali legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda kako to Ustav definiše i na isti način izbor predstavnika u Domu naroda.

On je dodao da se moraju stvoriti i preduslovi da se grad Mostar sljedeće godine može uključiti u izborni proces.

“Vjerujem da ćemo imati dovoljno odgovornosti, s obzirom na to da su izborni rezultati dosta jasni i upućuju na te većine koje bi trebalo zajednički da sjednu. O Savjetu ministara sve smo dogovorili, mislim da se na isti način može i o Vladi Federacije. Te naše dogovore treba da pretočimo u praksu”, poručio je Čović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh