BiH

Preda pojasnio: “Mišljenje Evropske komisije je pozitivna stvar za BiH”

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda, koji je danas na sjednici Vanjskopolitičkog odbora EP-a diskutovao o predstavljenom mišljenju Evropske komisije za BiH, pojasnio je značaj ovog mišljenja koje je predstavio evropski komesar Johannes Hahn.

No image - Haber.ba

Na današnjoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora naglasio sam činjenicu da je pozitivna stvar mišljenje koje je izdala Evropska komisija. Za mene, ovo je jasna potvrda da je evropski put BiH i dalje otvoren i da postoji i veća jasnoća u pogledu uslova koje će zemlja morati ispuniti kako bi dobila status zemlje kandidata i otvorila pregovore za pristupanje“, rekao je Preda za “Klix“.

Kao što je spomenuo i komesar Hahn tokom sastanka, i Preda ističe da je Evropska komisija utvrdila niz ključnih prioriteta, odnosno njih 14 u oblastima kao što su demokratija i funkcionalnost, vladavina prava, temeljna prava i reforma javne uprave.

I u intervenciji na sjednici naglasio sam da je lopta sada na terenu BiH, jer kada će zemlja dobiti status zemlje kandidata i otvoriti pregovore zavisit će od brzine kojom će vlasti rješavati ova otvorena pitanja. Ja mogu samo da ohrabrim vlasti da počnu raditi na tome bez odgađanja. I naravno, da bi se ovaj posao mogao započeti, neophodno je da se formiraju vlasti na svim nivoima i da se mora postići politički konsenzus o različitim tačkama. Za mene, usvajanje Avisa znači da su vrata otvorena za BiH, pod uslovom da vlasti počnu raditi i čine izbor ozbiljnosti i odgovornosti u interesu svojih građana“, kazao je Preda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh