BiH

Reis Kavazović na iftaru sa preko 40 ambasadora: Zajedno istrajmo u dobru

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović večeras je organizovao tradicionalni iftar kojem se odazvalo preko 40 stranih ambasadora i šefova diplomatskih predstavništava u BiH.

Iftar je upriličen u sarajevskoj Vijećnici, a ovom prilikom gostima se prigodnim riječima obratio reisu-l-ulema Kavazović, prenose vijesti.

Njegovo obraćanje prenosimo u nastavku:

– Vaše ekselencije, dragi prijatelji,

Esselamu alejkum i dobro vam veče!

Čast mi je i zadovoljstvo što vas mogu ugostiti na iftaru. Prekid posta je trenutak u kojem svakog dana ramazana slavimo trijumf ljudske volje nad njegovim slabostima. A istinski je slobodan i sretan samo onaj ko ovlada svojim slabostima i strastima.

Drago nam je što imamo priliku ovu radost podijeliti s vama.

Zahvaljujem vam se svakome ponaosob što ste odlučili da nam se pridružite i provedete s nama vrijeme iftara. Ukazali ste nam posebnu čast.

Vaše ekselencije,

Vjerski blagdani svih konfesija, a naročito tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava u Bosni i Hercegovini, jedinstvena su prilika da se susretnemo, da podijelimo radost kao što znamo podijeliti i tugu. Kažu da se tuga smanjuje kada se dijeli, a radost samo povećava. To je oduvijek bio dio naše bosanske kulture i tradicije. Bili smo zajedno bez obzira na to kako se Bogu molimo i kad nam je teško i kada nam je dobro.

U vremenu kada jedemo s nogu, i kada se susrećemo samo na poslovnim sastancima, lijepo je imati trenutke kada se sastajemo bez pritiska svakodnevnice, kada za sto sjedamo samo da bismo jedni drugima ukazali poštovanje i počast, da bi se pogledali u oči i upitali za zdravlje.

Ti susreti su nam svima potrebni. Danas, kada se svijetom orkestrirano širi nepovjerenje i strah, lični susreti su ono što nas čini ljudima. A biti čovjekom najljepša je, ali i najteža zadaća u životu.

Zato želim da iskoristimo ovu priliku kako bi u ovoj prelijepoj građevini čija historija nosi toliko bitnih poruka ali i lekcija za sve nas i ovoj prelijepoj sarajevskoj noći obnovili naše prijateljstvo i zavjet da zajedno istrajemo u dobru i da sva iskušenja i probleme zajedno rješavamo.

Vaše ekselencije,

Želim da vam se još jednom zahvalim na podršci koju pružate našoj domovini Bosni i Hercegovini, njenoj cjelovitosti i njenim euroatlantskim integracijama.

Hvala vam i na podršci Islamskoj

zajednici i međureligijskom dijalogu u Bosni i Hercegovini.

Uz iskrenu nadu i molitve da vas Uzvišeni poživi u dobru, neka je mir i spas na sve vas.

Hvala vam.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh