BiH

Mektić: VSTV kao takav ne treba više da postoji ni jedan jedini dan. To treba rastjerati, s tim se treba obračunati

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, povodom afere u koju je umiješan prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija, ocijenio je da je “ključni problem što država ne funkcioniše u sistemu pravosuđa”.

No image - Haber.ba

Dodaje da prvenstveno misli na VSTV kao glavnog regulatora pravosudnog sistema, institucije koja se nalazi na čelu pravosuđa te je, prema njegovim riječima, “glavni krivac”.

Prljava priča

“U svakoj državi u kojoj ne funkcioniše vladavina zakona možemo slobodno reći da vlada anarhija. A posljedica jedne takve anarhije i ključna stvar koja se u jednom takvom anarhičnom sistemu ispoljava je visok stepen kriminala i korupcije”, kaže za “Oslobođenje” Mektić.

Ministar podvlači da pravnu državu i vladavinu zakona prvenstveno treba da obezbjeđuje jedno nepristrasno i efikasno pravosuđe.

“Nažalost, došli smo u situaciju da su nam se kriminal, korupcija, nepotizam uvukli u kompletan pravosudni sistem i to se ispoljava kroz neprocesuiranje krivičnih dijela, a onda kad to ne postoji samo po sebi, tu se neminovno ili po sili zakona nameću političke elite koje, prije svega, to koriste u svrhu svog koristoljublja i u svrhu vlastitog bogaćenja. Tako da imamo situaciju da je u ovoj državi dobro samo kriminalizovanim političkim elitama koje u ovoj jednoj kriminalnoj hobotnici podržavaju ovakvo pravosuđe. Ne odgovaraju im nikakve reforme, ne odgovara im pravna država, vladavina zakona, jer su svjesni da bi zbog ogromnog kriminala i korupcije oni došli na udar”, jasan je Mektić.

Državni ministar sigurnosti pozvao je građane na mirne proteste ispred zgrade VSTV-a, a kako kaže, motivisalo ga je to što “pravosuđe i ovaj pravosudni sistem vidi kao osnovnog krivca za sve ove probleme koji se dešavaju u državi”.

“Bio je do sada na više načina iskazan sav taj neprofesionalizam, nerad, kriminal, korupcija, nepotizam u pravosudnom sistemu, a VSTS, kao njihov glavi regulator, nije učinio i reagovao na sve te pojave. Naprotiv, zataškavao je sve ono što je mogao zataškati. Tu se uspostavila jedna kriminalna hobotnica između VSTS-a i pravosudnih institucija i kulminiralo je sve ovom neviđenom aferom za koju su građani sami dali naziv “potkivanje”, gdje je evidentno da je predsjednik VSTS-a svjesno ušao u jedno dilanje oko jednog predmeta, na jedan potpuno neprihvatljiv način koji u sebi sadrži elemente i kriminala i korupcije. Nažalost, on upravlja i manipuliše takvim jednim VSTS-om i onda je definitivno da takva jedna institucija, s obzirom na to da je ušla u tu jednu prljavu priču, ne može biti neko ko će izvući pravosudni sistem i izdići ga na nivo jedne efikasne i kvalitetne borbe protiv kriminala i korupcije, već su sastavni dio svih tih malverzacija i kriminala”, kaže Mektić.

Dodaje kako je očigledno da i država i građani zbog toga idu u jedan sunovrat.

Mijenjati stanje

“Prvenstveno je na nama, kada to kažem, mislim na domaće institucije, a mislim i na građane BiH, da ne gledamo u nekog sa strane da nam riješi te probleme, nego da ih mi riješimo. Mislim da možemo ovdje napraviti jednu efikasnu državu u skladu i sa Ustavom i sa zakonima ove države i da natjeramo politiku, pravosuđe i sve one odgovorne ljude da počnu da rade u interesu naroda. Duboko sam uvjeren i siguran da na takav način možemo mijenjati kompletno stanje u Bosni i Hercegovini. Mi možemo biti država i prihvatljiva i poželjna za život ukoliko promijenimo jednu takvu situaciju”, navodi Mektić.

Ministar podvlači da država mora da stoji i da plati jedan takav pravosudni sistem, a taj pravosudni sistem mora da funkcioniše na bazi efikasnosti, a iza pravosudnog sistema mora da stoji povjerenje građana.

“Sad nema ni jednog, ni drugog, ni trećeg. I VSTS kao takav ne treba više da postoji ni jedan jedini dan. To treba rastjerati, s tim se treba obračunati. Odgovorne ljude treba procesuirati i treba jednom početi da uspostavljamo efikasan pravni sistem”, zaključuje Mektić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh