BiH

Obilježena 27. godišnjica zauzimanja kasarne “Krupa”

U organizaciji Udruženja boraca “Patriotska liga” općine Hadžići i Općine Hadžići danas je obilježena 27. godišnjica zauzimanja kasarne “Krupanjska rijeka” u Zoviku te pogibije prvih šehida na području općine Hadžići Mehmedalije Hujića i Nihada Fejzića.

Krupa, obilježavanje 27.godišnjice - PR / Haber.ba

Na današnji dan 11. maja 1992. godine, grupa boraca s prostora Pazarića, samoinicijativno preduzima aktivnosti i kreće put kasarne “Krupanjska rijeka”, radi njenog zauzimanja, te popravljanja svoje borbene i vatrene moći, izuzimanjem MTS iz kasarne.

„Ovo je mjesto našeg ponosa. Mjesto na kojem je jedna mala grupa patriota pokazala da se “aždaha” zvana JNA može poraziti. Na današnji dan 11. maja 1992. godine izvojevana je prva pobjeda nad JNA. Ova kasarna u kojoj su u to doba služili i redovni vojnici i rezervisti, čuvala je veliko skladište naoružanja i municije i predstavljala problem u komunikaciji prema glavnom gradu BiH. Sa naše općine na ovaj dan poginulo je 16 boraca. Na ovom mjestu poginuo je naš brat Nihad Fejzić. Prije njega, na brdu Tinovo poginuo je Mehmedalija Hujić. Dakle u istom danu kada su zločinci strijeljali zarobljene patriote iz ulice XII hercegovačke brigade. Za jednu noć iz ove kasarne smo uzeli 700 pušaka i 20.000 komada metaka, kazao je u svom obraćanju između ostalog Općinski načelnik Hamdo Ejubović.

„Ovo je tužno sjećanje na događaje koji su se desili istog dana. Zauzimanjem kasarne Krupa stekli smo vojnu prednost. Zarobili smo i pripadnike neprijateljske vojske. Oni su istoga dana zarobili naše građane i pobili ih, a mi njihove zarobljene borce nismo ubili. To je razlika između naše i njihove borbe”, kazao je predsjednik Udruženja boraca “Patriotska liga” općine Hadžići Esad Muhibić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh