BiH

Lažna upozorenja meteorologa “amatera”: Padavina će biti, ali neće biti poplava kao 2014. godine

Federalna uprava civilne zaštite inicirala je sastanak zbog najavljenih obilnih padavina, kako bi se na vrijeme moglo reagovati ukoliko dođe do poplava u Bosni i Hercegovini a kazano je da je situacija pod kontrolom po pitanju eventualnih poplava te da ih neće biti kao 2014.

Doboj 2014. godine - Srna.rs

Sead Delić je kazao je od 2014. urađeno dosta stvari:

“Upozoravaju na pojavu obilnih padavina 12., 13. i 14.maja, da se institucije i ljudi ponašaju u skladu sa zakonom. Dosta stvari je urađeno od 2014., nasipi 60% gotovi, do kraja godine očekuju da svi nasipi budu završeni”, rekao je Sead Delić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save.

Almir Bjedić smatra da neće biti poplava kako 2014. godine.

“Prognoze se mijenjaju iz dana u dan, prognoze sedam dana prije nisu 100 posto tačne. Padavina će biti, ali neće biti poplava kao 2014. Očekuju od 100 do 120 litara, do 200 u slivu Une. Upozorava na lažna upozorenja meteorologa “amatera”. Najrizičnije Sana, Una, Usora, Spreča. Najveći vodostaj 14. maja”, rekao je Almir Bijedić iz FUCZ.

Direktor FUCZ smatra kako poplavama doprinosi i ljudski faktor.

“Moguće očekivati odrone u području Ključa. U slivu rijeke Bosne moguća klizišta. Tome doprinosi ljudski faktor, 80% direktno ili indirektno. Nekontrolirana sječa šume, izgradnja objekata na padinama”, smatra Ferid Skopljak.

Naveli su još kako iz uprave civilne zaštite poduzimaju određene preventivne radnje. Građevinski radovi se moraju obustaviti u slučaju većih padavina. Nije alarmantno, od utorka prestaju padavine. Iz dosadašnjih lekcija, izvukli pouke, spremni, navodi “BHRT“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh