BiH

Prije 26 godina srušena Ferhadija džamija u Banja Luci

Dan džamija obilježava se 7. maja na dan kada je prije 26 godina srušena Ferhad pašina (Ferhadija) džamija u Banja Luci, a prije tri godine na isti dan je svečano otvorena nakon obnove koja je trajala 15 godina.

No image - Haber.ba

7. maja 1993. godine razornim eksplozivom srušena je Ferhadija džamija u Banjoj Luci. Njeni ostaci nakon rušenja razmještani su na tajnim lokacijama kako bi se po mogućnosti trajno sakrili materijalni tragovi ovog historijskog i civilizacijskog simbola.

“Ferhadija je u našoj kolektivnoj memoriji sinonim razaranja muslimanske sakralne arhitekture koje se odvijalo po unaprijed utvrđenom planu i cilju. To potvrđuju podaci o uništenim ili teško oštećenim 921 džamije, odnosno 259 mesdžida”, navodi se u hutbi reisa Huseina efendije Kavazovića povodom Dana džamija.

Tokom agresije na BiH srušeno je 614 džamija. Na teritoriji koju je kontrolisala Vojska RS srušene su 534 džamije, dok je na na teritoriji koju je kontrolisao HVO srušeno 80. Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije, koliko ih je bilo u BiH prije 1992. godine.

Uoči Dana džamija u Foči je 4. maja otvorena obnovljena Aladža džamija koju su nakon skoro pet stoljeća postojanja srpske vlasti minirale i do temelja srušile 2. avgusta 1992. godine. Fragmenti preostali iza eksplozije razbacani su po različitim lokacijama oko grada, neki dijelovi su zatrpani zemljom na gradskim smetljištima, u namjeri zatiranja svakog traga na njeno postojanje, prenosi Patria.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh