BiH

U Hercegovini se udružuju žene žrtve nasilja

Slučaj o kojem se u mostarskim kuloarima priča mnogo, u javnosti malo i to nejasno ili nedorečeno, a odnosi se na navodno se*sualno zlostavljanje u porodici, potresao je početkom godine grad na Neretvi.

Domestic Violence/Bullying

Sve je počelo svjedočenjem majke na društvenim mrežama koja je bila žrtvom nasilja, nakon čega su Mostarci i Mostarke nezadovoljni odnosom Centra za socijalni rad i Tužilaštva prema sugrađanki, a u znak protesta i podrške šetali gradom.

Na prvu šetnju odazvalo se više hiljada ljudi, da bi Tužilaštvo kasnije bez obzira na pritisak javnosti obustavilo istragu. Naredni korak žena koje su, kako tvrde, ranije i same bile žrtve nasilja, bilo je novo okupljanje putem interneta. Kasnije je na tom tragu zaživjelo i udruženje.

Dobilo je naziv Djeca ispred svega i odmah u startu okupilo je veći broj žena i djevojaka ne samo iz Mostara već i ostalih hercegovačkih gradova i općina, koje se smatraju žrtvama nasilja u porodici. Članice Udruženja već su dobile pomoć i podršku, između ostalih i privrednika koji su rad Udruženja voljni i novčano pomoći. Pomoć su obećali i mostarski advokati.

– Nedavno smo pokrenule internet-peticiju kojom nastojimo glasno kazati da se sva djeca moraju jednako tretirati i jednako štititi. Želimo da odluke koje o njima donose Centar za socijalni rad i Tužilaštvo budu u korist tih najmlađih članova našeg društva, kažu sagovornice iz Udruženja.

Podsjećaju i na objektivne strahove žena žrtava, koje su dosad skrivale svoje sudbine. Nekima nisu vjerovali ni najbliži srodnici. Napominju i da je gotovo svaki pokušaj procesuiranja za nasilje “padao” u tužilaštvima.
– Sve su priče nalik jedna na drugu. Svode se na nedostatak dokaza ili teško dokazivanje. Peticiju ćemo zbog toga ćemo proslijediti Tužilaštvu i Centru za socijalni rad, te gradonačelniku Bešliću, ombudsmanu za ljudska prava i resornom kantonalnom ministarstvu.

Uposlenici Centra za socijalni rad u nekim slučajevima bili su profesionalci do momenta kada su shvatili ili saznali ko je osoba koja se tereti za nasilje. Posljednji slučaj i uključenje velikog broja građana pokrenuli su i žrtve. Žene su sve hrabrije, javljaju se češće i, nažalost, uviđamo da nas je više nego što smo mogle i pretpostaviti, kažu nam. Uvjerene su da pojava udruženja kakvo je njihovo može imati utjecaj na smanjenje ili čak i nestanak nasilja u porodici u ovom dijelu zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh