BiH

Kolovozi jutros pretežno mokri na većini puteva, oprezno voziti, mogući odroni

Od danas se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavlja saobraćaj za putnička vozila…

Mokra cesta - Vijesti.ba

Za vrijeme radova putnička vozila koristit će alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koristit će putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Zbog izvođenja radova na zamjeni prijelaznih naprava na vijaduktu Bojnik (A-1, smjer Vlakovo-Jošanica), do kraja ovog mjeseca saobraća se usporeno-jednom trakom. Mole se svi učesnici u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku su radovi na magistralnom putu M-18 Kladanj-Podpaklenik, a na mjestu radova postavljena je svjetlosna signalizacija.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona vozila u oba smjera.

Na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima u toku je izgradnja kružnog toka, zbog čega se saobraća sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac. M-4 Teslić-Karuše i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac).

U većem dijelu BIH saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu. Skreće se pažnja na učestale odrone kamenja na kolovoz. Apeluje se na sve vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prijelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor (za vrijeme obustave, omogućen je prelazak pješaka i biciklista). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prijelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

AMSBIH – Dionicama kroz usjeke mogući odroni na kolnik

Prometuje se po mokrim ili djelomično vlažnim i skliskim kolnicima. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na dionicama cesta uz riječne tokove i u kotlinama. Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na dionicama cesta gdje su radovi prometuje se sporije, pa se vozači mole za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

Zbog izvođenja radova na ulazu u Bugojno (most preko rijeke Vrbas) na dionici M-16.4 Novi Travnik – Bugojno, promet teretnih vozila preko 7 tona se preusmjerava na dionicu Bugojno – Donji Vakuf – Travnik, dok osobna vozila prometuju obilaznicom kroz naselja Kula i Kandija.

Na dionici autoceste A1 Sarajevo zapad – Tarčin (lokacija Ban Brdo) zbog klizišta promet je u tunelu Igman preusmjeren u pretjecajnu traku.

Zbog izvođenja radova na vijaduktu Bojnik na dionici A1 Vlakovo – Jošanica, promet se odvija usporeno, jednim prometnim trakom.

Zbog izvođenja radova u tunelu Vranduk II na dionici M-17 Zenica – Nemila, promet se odvija usporeno, jednim prometnim trakom naizmjenično.

Zbog oštećenja kolnika na dionici M-16 Prijedorska petlja – Klašnice, promet se odvija usporeno jednim prometnim trakom naizmjenično.

Zbog izgradnje naplatne postaje “Čatrnja” na autocesti Banja Luka – Gradiška, promet se na mjestu izvođenja radova odvija usporeno.

Na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na:

  • M-2 prolaz kroz Neum,
  • M-4 Banja Luka (Rebrovac) – Čelinac, Teslić – Karuše,
  • M-14.2 Šamac – Domaljevac,
  • M-16 Banja Luka – Crna Rijeka (Dabrac),
  • M-17 Tarčin – Konjic (Bradina), Tasovčići – Klepci (raskrižje M-17 i M-6),
  • M-18 Semizovac – Vogošća, Olovo – Kladanj (Karaula).

Zbog radova na R-418 Prozor – Tomislavgrad (dionica Podborsko raskrižje – Aćimići) promet je potpuno obustavljen. Alternativni pravac za osobna vozila je kroz naselje Sopot, dok se teretna vozila i autobusi preusmjeravaju preko Blidinja ili Bugojna.

Usporeno se prometuje na dionici M-16 Banja Luka – Crna Rijeka (Gornji Šeher) zbog aktiviranja klizišta i pucanja vodovodne cijevi.

Zbog radova na razminiranju terena u blizini prometnice mogući su povremeni zastoji tijekom dana na M-1.8 Šićki Brod – Srebrenik u mjestu Potpeć i M-14.1 Brod – Odžak (Klakari Donji).

Zbog izvođenja radova u Mostaru, obustavljen je promet u ulici dr. Ante Starčevića (od hotela “Ero” do raskrižja s ulicom Vokića i Lorkovića).

Zbog otvaranja međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru i brojnih delegacija pojačan je promet na gradskim prometnicama. Vozače molimo za strpljenje i poštivanje uputa prometne policije.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog izvođenja radova u Hrvatskoj do 17.04. obustavljen je promet na graničnom prijelazu Ivanica – Gornji Brgat.

Zbog izvođenja radova u Hrvatskoj, obustavljen je promet na graničnom prijelazu Bosanski Novi – Dvor.

Obustavljen je promet za teretna motorna vozila i autobuse na graničnom prijelazu Brčko – Gunja.

Sukladno zakonskim odredbama, do 15.04. na cestama u BiH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu, saopšteno je iz AMSBIH-a, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh