BiH

Almir Šeta: Čovjek koji je čuvao Clintona, Papu, Erdoğana, prinčeve Saudijske Arabije…

Telohranitelj je posao koji se živi. Moraš ga voljeti i sve podrediti njemu.

Ali u svemu tome moraš biti svjestan opasnosti koja je uvijek tu, imati nesebičnu podršku porodice i ljudi oko sebe. Javnost je uvijek fokusirana na dužnosnike koje gledamo na televiziji dok šetaju ulicama našeg grada. Malo je onih koji obrate pažnju na ljude u crnom koji su oko njega i koji su spremni u svakom trenutku reagirati i riskirati svoj život za život čovjeka kojeg štite. Veliki profesionalci maksimalno su posvećeni onome što rade. Smatraju da na ovaj način štite i brane i zemlju u kojoj žive, a to je BiH. Almir Šeta (49) jedan je od njih. Prepoznatljivo lice kad je u pitanju osiguranje VIP osoba. Dakle, domaćih ali i mnogih stranih dužnosnika.

Ozbiljno i profesionalno lice koje ti daje dojam da ne postoji nikakva mogućnost doći do osobe koju osigurava. U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH je od prvog dana, od osnivanja, a prije toga radio je u različitim policijskim tijelima. Šeta je već 22 godine u službi građana i taj posao, kako je kazao za AA, nikada ne bi mijenjao. – Cijeli moj život je policija i cijeli moj život je “bodyguard” – ispričao je Šeta. Kao mladić došao je u policiju za tjelohranitelja i ostao 22 godine. – To je najljepši posao na svijetu. To je posao koji se živi. Ništa drugo ne bi bilo toliko privlačno. Cijeli moj život je podređen poslu. Ali, kao što sam rekao, ovo ne radim, nego živim ovaj posao i to je preneseno i na moju obitelj, djecu i suprugu. To je ta ogromna podrška obitelji koja ti daje snagu da sve to završiš – poručio je Šeta. Svako jutro, ispričao je, kada krene na posao, izgrli se s obitelji i to ga drži dok se opet ne vide, a to nekada zna biti istog dana, a nekada i nakon nekoliko dana. – Opasnosti koju nosi ovaj posao moramo biti svjesni, u svakom trenutku. A ima i straha jer strah te drži, samo se budala ne boji – rekao je Šeta. Smatra da realno uvijek postoji opasnost da se nešto dogodi, ali to je njegov izbor i on je svjestan i spreman na sve, prenosi vecernji.ba.

U više od dva desetljeća, koliko se bavi ovim poslom, život mnogih domaćih i stranih dužnosnika bio je u njegovim i rukama njegove jedinice. – U posljednje vrijeme, kako sam u Direkciji, moja jedinica osiguravala je oko 320 izaslanstava, u kojima sam izravno i ja sudjelovao. Radili smo na osiguranju svih europskih ministara vanjskih poslova, premijera, predsjednika, svih svjetskih lidera koji su dolazili u BiH. Izdvojio bih bivšega američkog predsjednika Billa Clintona i suprugu Hilary, Svetog Oca, ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, britanske baronese, prinčeve Saudijske Arabije, egipatske šeike… – rekao je Šeta.

Naravno, tu su i visoki dužnosnici iz regije koje su osiguravali svakog puta kada bi bili u posjetu BiH. – Ja predstavljam svoju državu – BiH, svoje kolege, sve ljude koji rade ovaj posao. E, to je kodeks časti. To je trenutak kad vam netko povjeri svoj život. To je vrhunac ovog posla, kad ta osoba dođe, bude ovdje i ode, tada sam najsretniji. Otišao je i sve je bilo uredu. To je prelijep osjećaj. Strahovita je obveza zaštititi te ljude. Neke sada znam i privatno – poručio je Šeta. Ozbiljno i profesionalno lice, koje imamo priliku vidjeti iza i pored mnogih visokih dužnosnika, u privatnom životu je drugačije. Od velikog policijskog profesionalca dolazimo do osobe koja vozi motor i pleše tango. – Tu su sad nekakve krajnosti. Stariji kolege me znaju i pod nadimkom Shakespeare. Policajac koji je pročitao Shakespearea. Ja sam i biker.

Član sam motokluba policajaca, koji na svjetskoj razini broji oko 26.000 članova i sa suprugom redovito plešem tango. Sve je to neka druga strana mene, moj drugi život koji je opet podređen poslu jer sve to mogu iskoristiti u svom poslu – objasnio je Šeta. Naveo je da su imali situaciju kad je morao plesati s kolegicom jer je plesala i štićena ličnost te jer je morao biti u njezinoj neposrednoj blizini. – U biti, trudim se znati sve. Čitam jer nijedna osoba nije ista i pokušavam naučiti što više o zemlji iz koje ta osoba dolazi, o kulturi, o njemu osobno, jer to mi olakšava posao – rekao je.

Osim osobne zaštite, za koju je prošao i obuku u SAD-u, obučen je i za pružanje prve pomoći u realnim uvjetima, dakle, u borbenim uvjetima, kontradiverzionalnoj zaštiti… Ima 20-godišnjeg sina koji nije krenuo njegovim stopama, ali kroz osmijeh kaže da će to najvjerojatnije uraditi 13-godišnja kći. – Ona je “bodyguard” i najvjerojatnije će krenuti mojim stopama – kazao je Šeta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh