BiH

Vlada FBiH: 22,6 miliona KM za održivi povratak

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, usvojila četiri programa za poticanje održivog povratka raseljenih i izbjeglih u 2019. godini, u ukupnom iznosu od 22,6 miliona maraka.

Fadil Novalić - Fena

Najviše sredstava – 16,1 milion – predviđeno je Programom raspodjele transfera pojedincima. Unutar tog iznosa je i 4,6 miliona maraka za rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih i objekata zajedničkog i socijalnog tipa stanovanja, te mapiranje porušenih/izgrađenih stambenih objekata u povratničkim zonama.

Iznos od 10 miliona maraka planiran je za obnovu i izgradnju putne, vodovodne i kanalizacijske infrastrukture, objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, te drugih od značaja za širu društvenu zajednicu, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Dio sredstava predstavlja i pomoć za zapošljavanje kroz razvoj i osnivanje malih, srednjih poduzeća i obrtničkih radnji, poljoprivrednu djelatnost, pružanje podrške programima volontiranja, diversifikaciji privrednih aktivnosti u ruralnim područjima, rekultivaciji poljoprivrednog zemljišta i ambijentalnoj privlačnosti.

Ovogodišnji transfer za programe povratka u Republiku Srpsku vrijedan je tri miliona maraka, a transfer za zajedničke, međuentitetske i općinske projekte i projekte s nevladinim organizacijama dva miliona maraka.

Program podrške održivom povratku, izbjeglih i prognanih s područja Srebrenice vrijedan je 1,5 miliona maraka i namijenjen je obnovi i izgradnji putne, vodovodne i kanalizacijske infrastrukture, objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, kao i drugih od značaja za širu društvenu zajednicu, te izgradnju infrastrukture za privredni razvoj ove regije.

Uz ova četiri programa, Vlada je danas usvojila i Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za ovu godinu.

Kako je navedeno, od 1992. do 1995. godine prijeratne domove u Bosni i Hercegovini napustilo je oko 2,2 milijuna osoba, što čini više od polovice predratnog stanovništva. Od toga je oko 1,2 miliona osoba potražilo izbjegličku zaštitu u više od stotinu zemalja svijeta, dok je oko milijun raseljeno unutar BiH.

Na području Federacije BiH status raseljene osobe ima 36.564 osoba ili 12.642 porodica, od čega je s područja FBiH 5.097 obitelji ili 15.813 osoba, s područja RS-a 7.527 obitelji ili 20.706 osoba, a s područja Brčko Distrikta BiH 45 osoba ili 18 obitelji.

Dosad je u BiH obnovljeno oko 350.000 ili 68 posto stambenih jedinica. Od toga je u FBiH obnovljeno oko 250.000, u RS 80.000, a u Brčko Distriktu BiH oko 15.000 stambenih jedinica.

Za najveći broj raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini, njih oko 75 posto, moguće je naći trajna rješenja za smještaj kroz rekonstrukciju stambenih jedinica u mjestima prebivališta, dok je za preostalih 25 posto potreban neki drugi vid stambenog zbrinjavanja, navodi se u saopštenju, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh