BiH

Vlada HNK budžetske korisnike pozvala na razumijevanje

Predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg nedavno je izjavio kako neki na kantonalni budžet gledaju kao na kokoš koju treba čerupati. Pritom je mislio na praksu da se kanton tuži i za najmanje propuste te je Vlada prisiljena konstantno plaćati odštete.

Vlada HNK - Haber.ba

Radi se o milionskim iznosima, a sve veće zahtjeve ovakve vrste budžet sve teže izdržava. Herceg je upozorio da bi ovakva praksa mogla ugroziti stabilnost budžeta, a tužbe podnose samo oni koji plate dobivaju iz tog budžeta. Hercegovo upozorenje nije naišlo na plodno tlo jer su advokati nastavili s praksom izvršenja budžeta.

Budžet je pod izvršenjem zbog presuda prosvjetnih radnika iz Čitluka koje zastupaju Sadudin Zaklan i Anela Musa. Nakon što rješenje postane pravomoćno, donijet će se odluka o izvršenju.

Nemamo pravne mogućnosti zaustaviti ove procese. Pravobranilaštvo je nemoćno u ovim slučajevima, rekli su Vlade.

Iz Vlade su ponovili da je aktualna vlast isplatila milionske iznose po osnovama tužbi te kako je očito da neki od toga prave veliki biznis. Poručili su da pokušavaju riješiti ove probleme u skladu sa mogućnostima.

Kanton čak mora plaćati odštete jer sudovi predmete ne rješavaju u razumnim rokovima, što je vjerovatno jedinstven slučaj u svijetu. Znači, HNK-a plaća jer druge institucije ne mogu u razumnim rokovima obaviti poslove koji su pred njima. Čak se najavljuju i tužbe prema Strassbourgu, a pozadina svega je da se izvuče još novca iz budžeta. Oni koji nagovaraju korisnike na tužbe od ovoga su napravili veliki biznis, poručili su iz Vlade.

Dodali su da bi se ovo stanje moglo uveliko odraziti na priču zbrinjavanja tehnološkog viška u školama jer u budžetu više nema novca kojim bi se davale plate za 200 prosvjetnih radnika koji su višak u osnovnim i srednjim školama.

Već godinama ulažu se veliki napori kako bi se te ljude zadržalo u radnom odnosu, a onda oni krenu s tužbama. Svi oni trebaju biti svjesni da pilaju granu na kojoj sjede. Kanton više neće moći trpjeti situaciju u kojoj rješava pitanje tehnološkog viška 200 prosvjetnih radnika i još se bori protiv tužbi tih ljudi. Nema ni jednog preduzeća koje bi trpilo tu situaciju i ne znamo zašto to neko očekuje od kantona, poručili su iz Vlade.

Pitanje isplate tužbi nastaviti rješavati u skladu sa budžetskim mogućnostima te su pozvali one koji planiraju i dalje tužiti kanton na više razumijevanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh