BiH

Kako se sve krše prava osoba s invaliditetom?

U mnogim zemljama svijeta život osoba sa poteškoćama u razvoju značajno se poboljšao i medicinska skrb je sve bolja i dostupnija za njih, međutim u Bosni i Hercegovini to nije slučaj.

No image - Haber.ba

Zaključak je to nedavnog okruglog stola ‘Prepreke na putu do sustavnih promjena u zdravstvu’ na kojem su predstavnici Ministarstva zdravstva HNK-a, zdravstvenih ustanova, institucije Ombudsmena te udruženja osoba sa invaliditetom i osoba sa poteškoćama u razvoju, razgovarali o rješavanju problema u domaćem zdravstvenom sistemu.

Predsjednica Udruženja roditelja i djece s posebnim potrebama ‘Vedri osmijeh’ Diana Kegelj ističe da aktivisti već četiri godine rade na sistemskom rješavanju problema u zdravstvu te da su u tom razdoblju detektirane brojne manjkavosti zdravstvenog sistema u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i cijeloj Federaciji BiH.

Tako osobe s poteškoćama u razvoju ne mogu dobiti prilagođenu stomatološku uslugu, a medicinsko osoblje nije educirano ili nije raspoloženo prilagođavati se takvim osobama.

Osobe s poteškoćama ne mogu ostvariti prilagođenu stomatološku uslugu koja podrazumijeva anesteziju, pa su prinuđene mjesecima čekati na intervenciju ili rano ostati bez zuba. Usluga je specifična i zahtjeva koordinaciju stručnjaka anesteziologa i stomatologa koju je moguće postići dogovorom domova zdravlja i klinika ili bolnica uz financiranje županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja, objasnila je Kegelj.

Dodala je i da su u zdravstvenom sistemu zavodi zdravstvenog osiguranja, obrazovne ustanove, zavodi za zapošljavanje, centri za socijalni rad te da je njihova zakonska obaveza informisati građane o njihovim pravima, međutim, prema njezinim riječima, ta se zakonska obveza ne prakticira.

Predsjednik Future Marin Bago kazao je kako se prava pacijenata generalno krše u Federaciji BiH.

Iako je Zakonom o pravima pacijenata definisan mehanizam civilne kontrole, mjesto gdje pacijenti učestvuju u procesu donošenja odluka, regulacije, kontrole i javnog objavljivanja prigovora, ti mehanizmi se ne primijenjeni na području Federacije BiH, dodao je Bago.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh