BiH

Katica o slučaju Gačić: “Ne može se ni na čiju riječ isplatiti novčana nagrada”

Ministri unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine – Admir Katica i Aljoša Čampara za “N1” su govorili o potrazi za Edinom Gačićem, višestrukim ubicom koji je jučer smrtno stradao u oružanom sukobu sa policijom u mjestu Lopare kod Kiseljaka.

Admir Katica - N1

Između ostalog, Katica se osvrnuo na nagradu od 50.000 maraka obećanu osobi koja će proslijediti informaciju o tome gdje se nalazi Gačić.

Izrazio je zadovoljstvo radom ministarstva na čijem je čelu kada je u pitanju potraga za Gačićem.

Vrlo sam zadovoljan koordinacijom koja je vođena sa nivoa Federalne uprave policije – vrlo profesionalno i stručno, sve pohvale. Naš zadatak je bio da osiguramo građane Kantona Sarajevo. Prvi zahtjev Vlade Kantona Sarajevo je bio da se osigura veći broj policajca. Za to smo zadužili komesara (Mevludina Halilovića) i dobili smo policajce iz drugih kantona. Sinoć smo propustili spomenuti Direkciju za koordinaciju policijskih agencija i druge agencije. Svi smo bili na jednom zadatku. Preostaje nam da analiziramo ovaj predmet kako bismo vidjeli šta je bilo loše, a šta dobro”, rekao je dodavši:

Drago mi je da se građani osjećaju sigurno. Svi policajci su za pohvalu. Ova akcija Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je za divljenje“.

Saglasan je sa stavom Federalnog ministra unutrašnjih poslova da je potrebno izvršiti centralizaciju u djelovanju policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na pitanje gdje su bili propusti u slučaju Gačić, odgovorio je:

2003. je izmijenjeno krivično zakonodavstvo kada smo prešli na anglosaksonski sistem. Imamo problem da se za neuračunljive i osobe koje imaju bitno smanjenu uračunljivost ne može izricati mjera bezbjednosti, a ona upravo služi za ove osobe“.

U razgovoru za “N1” se osvrnuo i nagradu od 50.000 maraka obećanu za onoga ko bude imao informaciju koja će dovesti do Gačića. S tim u vezi, govorio je i na tvrdnju Sadmira Tarića koji tvrdi da je on imao informaciju koje su pomogle u lociranju Gačića.

Vlada Kantona Sarajevo je jučer u jutarnjim satima donijela odluku o raspisivanju nagrade od 50.000 maraka za osobu koja bude imala informaciju koja će dovesti do Gačića. Ta odluka je stupila na snagu, a komesar je zadužen za proceduru isplate nagrade. Ali, ne može se ni na čiju riječ isplatiti novčana nagrada. Postoji policijski izvještaj. Na osnovu činjenica koje ćemo dobiti izvještajem će biti isplaćena nagrada. Bili smo hrabri i donijeli smo takve odluke. Ponosam sam na urađeno. Analizirat ćemo je li ovo bila dobra metoda“.

Tema razgovora u Danu uživo “N1” televizije je bilo i ubistvo dvojice sarajevskih policajaca – Davora Vujinovića i Adisa Šehovića.

Obaviješten sam da će Kantonalno tužilaštvo izaći s informacijama“.

U završnici gostovanja, komenterisao je odluku Nezvisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo da negativno ocijeni rad komesara policije, Mevludina Halilovića.

Ne mogu još ništa reći. Formalna pozicija mi nalaže da čekam prijedlog Nezavisnog odbora. Moja uloga je eventualno da dam svoje mišljenje naspram te ocjene. Riječ je o ocjeni o radu komesara za 2018. godinu. Kratko sam na ovoj poziciji i ne mogu još dati svoj sud. Ali mogu reći da je Nezavisni odbor tijelo koje bira i smjenjuje Skupština. Bio sam član pet godina tog odbora i posebno sam ponosan na taj period jer sam slobodno radio – u skladu sa principima struke. Nikada niko nije mene lično nazvao i rekao mi šta treba da uradim. Bilo je pritiska s drugih strana, ali nisu uspjeli i nikada neće“, poručio je ministar unutršanjih poslova Kantona Sarajevo, Admira Katica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh