BiH

U osnovnim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona održan štrajk upozorenja

U osnovnim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održan je jednosatni štrajk upozorenja, potvrdio je “Feni” Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnih škola HNK koji nastavu izvode prema hrvatskom planu i programu.

Štrajk - Ilustracija / Avaz.ba

Prema njegovim riječima, štrajk je održan i u osnovnim školama koje nastavu izvode prema bosanskom planu i programu.

Glavni razlog štrajka je povećanje osnovice na plaće, a ne koeficijenta, kako je to bilo dogovoreno prilikom potpisivanje Kolektivnog ugovora, rečeno je iz Sindikata.

Naime, povećanjem osnovice za izračun plaća prosvjetnih radnika u osnovnim školama plaće nisu izjednačene s plaćama prosvjetara u srednjim školama, što je bio glavni cilj pregovora Sindikata osnovnog obrazovanja s Vladom HNK.

Lauš je kazao kako je u petak telefonski razgovarao s kantonalnim ministrom obrazovanja i premijerom HNK, koji su tom prilikom najavili da će se ove sedmice sastati s predstavnicima sindikata kako bi pronašli rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

Naši su zahtjevi minimalistički, od njih nećemo odustati, jer mi ovim želimo uvesti red u obrazovanje i ništa drugo – poručio je Lauš.

Dodao je i to da je Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju star 19 godina, a pedagoški standard 15 godina.

Iz Vlade HNK ranije su saopćili kako najavljeni štrajk nema opravdanja te da su spremni i dalje s predstavnicima sindikata nastaviti razgovore kako bi se kroz partnerski dijalog riješila sva otvorena pitanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh