BiH

Budžet viši za 16 miliona, sredstva idu na povećanje plata policajcima

To znači da proračun iznosi 966 milijuna maraka što je za 16 milijuna u odnosu na prošlogodišnji. Ovo povećanje odnosi se na sredstva za povećanje plaća policajcima u skladu sa ranijim odlukama Parlamentarne skupštine BiH.

Vijeće ministara BiH na jučer održanoj sjednici jednoglasno je usvojilo Nacrt zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2019. godinu, a kako je nakon sjednice potvrdio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, proračun je jednoglasno usvojen u gabaritima koje je utvrdilo Fiskalno vijeće. To znači da proračun iznosi 966 milijuna maraka što je za 16 milijuna u odnosu na prošlogodišnji. Ovo povećanje odnosi se na sredstva za povećanje plaća policajcima u skladu sa ranijim odlukama Parlamentarne skupštine BiH.

Istodobno, državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama BiH od 1. 7. 2019. godine, ukoliko do tada bude stupio na snagu proračun institucija BiH, topli obrok bit će vraćen na razinu iz 2012. godine, kada je sa osam KM smanjen na šest KM, čime su ispoštovani sindikalni zahtjevi. Izuzetak su izabrane i imenovane osobe na razini BiH, čiji topli obrok ostaje šest maraka. S druge pak strane ukupni rashodi institucija Bosne i Hercegovine i servisiranje vanjskog duga BiH u Nacrtu proračuna iznose 1.791.760.678 KM i u odnosu na 2018. godinu manji su za osam posto, odnosno 162.301.651 KM.

Usuglašeni odgovori
Istodobno, ministar Bevanda jučer je, u kontekstu ispunjavanja tehničkih pretpostavki za dobivanje statusa kandidata, potvrdio kako su konsenzusom kroz radne grupe i mehanizam koordinacije tehnički usuglašeni odgovori na 655 dodatnih pitanja iz Upitnika Europske komisije. Bedavda je objasnio kako se u ovom trenutku odgovori prevode, a nakon što budu prevedeni na tri službena jezika u BiH, kao i engleski, biti će upućeni na potvrdu svim razinama vlasti, entitetima, Vijeću ministara, županijama kao i Brčko distriktu.

Ilegalni migranti
Kada je pak riječ o ilegalnim migrantima, Vijeća ministara upoznalo se s informacijom prema kojoj je Službi za poslove sa strancima od 1. do 27. siječnja 2019. godine prijavljeno 696 nezakonitih migranata, a namjeru da zatraži azil je iskazalo njih 585, dok je devet osoba podnijelo zahtjev za azil. Među ovim migrantima je bilo 20 maloljetnika bez pratnje, a njih 19 je iskazalo namjeru za podnošenje azila.

Najveći broj migranata pristiglih u siječnju u BiH je iz Pakistana (106) i Iraka (102), a slijede državljani Sirije (85), Maroka (73) i Alžira (67). Među ostalim, koji čine 28,7% ukupnog broja prijavljenih migranata, najzastupljeniji su državljani Bangladeša (43), Irana (40), Indije (34), Libije (32) i Palestine (25).

Protuminsko djelovanje
Vijeće ministara usvojilo je i Strategiju protuminskog djelovanja Bosne i Hercegovine 2018. – 2025. s Prijedlogom financijskog plana za provedbu navedene strategije.

Njeno usvajanje omogućit će razvoj učinkovitog i djelotvornog državnog programa protuminskog djelovanja u cilju smanjivanja i potpunog eliminiranja opasnosti od mina za stanovništvo u BiH.

Strategija sadrži pet strateških ciljeva koji su usmjereni na uspostavljanje cjelovitog i učinkovitog sustava protuminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini. Oslanja se na tri ključna principa: odgovornost, kontinuirano unapređenje i transparentnost, a dvije od pet pretpostavki za njeno provođenje su da se financiranje iz međunarodnih izvora održi na istoj razini ili se poveća uz povećanje financiranja iz domaćih izvora.

U financijskom planu navodi se da je potrebno oko 336 milijuna maraka za realizaciju Strategije protuminskog djelovanja BiH do 2025. godine.

Poljoprivreda
Od gospodarskih tema na sjednici vrijedi izdvojiti usvajanje Programa ekonomskih reformi (ERP) za razdoblje 2019 – 2021. godine, koji je sastavljen od pet tematskih cjelina, uključujući prioritete strukturalnih reformi, makroekonomski i fiskalni okvir.

Istodobno, u kontekstu korištenja sredstava Europske unije, podržan je Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju funkcija, struktura i tijela Bosne i Hercegovine nadležnih za provedbu programa teritorijalne suradnje u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) 2014. – 2020.

Ministri su raspravljali i o nastavku reformi u poljoprivrednom sektoru koje za cilj imaju podizanje razine kvalitete proizvoda kao i stvaranje preduvjeta za izvozne djelatnosti kao i korištenje sredstava iz EU za razvoj poljoprivredne djelatnosti. Tako je zaključeno kako će

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u suradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH nastaviti aktivnosti za razvoj Poljoprivrednog informacijskog sustava i svih njegovih komponenti.

Između ostalog, poljoprivredni informacijski sustava će kao alat biti korišten za pristup financijskim sredstvima iz sheme pomoći EU i fondova namijenjenih razvoju poljoprivrede.

Vezano uz poljoprivredu usvojeno je Izvješće o realizaciji Mape puta s ciljem stvaranja uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog podrijetla, a podržani su i Pravilnik o izmjeni Pravilnika o sirovom mlijeku kao i Pravilnik o dopuni Pravilnika o proizvodima od mlijeka i starter kulturama.

Izmjene i dopune Pravilnika će omogućiti domaćim proizvođačima ravnopravan tretman na tržištu, a radi se o usuglašavanju bh. propisa sa Uredbom EU iz 2013. godine.

Od zanimljivijih točaka dnevnog reda jučerašnje sjednice je i ona koja se odnosila na

Nacrt osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela.

Prihvaćanjem ovog ugovora, BiH iskazuje spremnost na suradnju s drugim zemljama potpisnicama, a time će se stvoriti uvjeti da mladi znanstvenici iz BiH, uz pomoć stipendija, sudjeluju na simpozijima koje organizira UN u ovom području.

Ratifikacijom ovog ugovora BiH otvara mogućnost za podnošenje zahtjeva za članstvo u Odboru za mirno korištenje svemira (COPUOS), prenosi Dnevni list


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh