BiH

CERIĆEVO OTVORENO PISMO DODIKU: “Poštovane komšije Srbi u Bosni i Srbiji,..”

Dr. Mustafa Cerić danas je uputio otvoreno pismo Miloradu Dodiku i srpskom narodu u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Mustafa ef. Cerić - Doznajemo

Pismo prenosimo u nastavku:

“Poštovani komšije Srbi u Bosni i Srbiji,

Pišem vam povodom Dodikove prijetnje da će bosanski Srbi izaći iz Bosne ako mi, Bošnjaci/Bosanci, nastavimo tražiti da se promjeni atribut “srpski” na imenu manjeg bosanskog entiteta, prenose Vijesti.

Prije svega želim da znate da nije zlo u imenu već je zlo u genocidu nad Bošnjacima/Bosancima, genocidu kojeg vi Srbi poistovjećujete sa svojim srpskim imenom. Taj genocid je utvrdio i presudio međunarodni sud u Hagu! To je, dakle, vaša historijska greška i sramota, a ne greška i sramota žrtava genocida zato što traže da skinete svoje ime s tog zločina genocida. Nadam se da ste, nakon svega, kadri to shvatiti.

Poštovani komšije Srbi u Bosni i Srbiji,

(1) Priznajte grijeh genocida nad Bošnjacima/Bosancima, pokajte se zbog tog grijeha pred Bogom i svijetom, zatražite oprost od žrtava genocida i zakunite se Bogom i časnom rječju da više nigdje, nikome i nikada nećete taj grijeh počiniti! Ozakonite tu srspku zakletvu kroz srpski parlament i pokažite da ste civilizovana nacija u Europi i svijetu.

(2) Oslobidite se kolektivne krivnje za srpski genocid nad Bošnjacima/Bosancima tako što ćete se jasno i nedvosmisleno ograditi od pojedinaca iz vašeg naroda, koji imaju svoje ime i prezime, a koji su u vaše ime počinili nepobitni zločin genocida nad Bošnjacima/Bosancima u Bosni! Nisu Bošnjaci/Bosanci ti koji nameću Srbima kolektivnu nacionalnu krivnju za genocid, već su Srbi ti koji sami sebi nameću tu krivnju kako bi abolirali individualnu krivnju za genocid na račun nacionalno-kolektivne krivnje cijelog srpskog naroda. To je za svaku naciju na svijetu naopaka logika osim za trenutnu logiku vaše srpske pameti i politike.

(3) Osudite jasno i nedvosmisleno ratni znočin genocida nad Bošnjacima/Bosancima i nemojte slaviti pravosnažno osuđene ratne zločine kao srpske nacionalne delije. Pokažite da ste naučili lekciju i da zaslužujete da budete u društvu civiliziranih nacija, koje ne slave zločin genocida, već taj zločin osuđuju i rade na prevenciji istoga kod kuće i u svijetu.

(4) Ako niste znali, onda da znate da je svjetski Velki Brat zaključio da, nakon srpsko-albanskog sukoba, Srbi i Albanci ne mogu više ni živjeti zajedno ni dijeliti državnu i političku vlast na Kosovu, dok su Bošnjaci, unatoč srpskog genocidu nad njima, morali nastaviti živjeti zajedno sa Srbima te dijeliti državnu i političku vlast s njima u Bosni bez obzira na sve. Jeste li se ikad upitali kome je bila gorčija ta bosanska pilula – žrtvama genocida ili njihovim džellatima? Može li iko zamisliti da nakon Holokausta Jevreji u Izraelu nastave živjeti zajedno sa Nacistima i da s njima dijele državnu i političku vlast? Ali, Bošnjaci/Bosanci su po mnogo ćemu posebni pa i po tome da trepe i ono što drugi ne bi nikad trpili. To može izdržati samo veliko i široko bosansko srce od Kulina bana pa do naših dana.

(5) Mit, kojeg vi Dodiku širite, o tome da bosanski Srbi trpe zato što ih se prisilno drži u bosanskoj državi da zajedno žive s Bošnjacima/Bosancima te da s njima, bez srpske dobre volje, moraju dijeliti državnu i političku vlast, jer Hrvata gotova i da nema tamo gdje su bosanski Srbi u većini, je flagrantna zamjena teze. Nisu bosanski Srbi ti koji trpe Bošnjake/Bosance u Bosni, već su Bošnjaci/Bosanci ti koji trpe bosanske Srbe, koji ne polahko, već brzo i sigurno, u zadnje vrijeme uveliko uz zlokobnu pomoć Hrvata, iztiskuju Bošnjake/Bosance iz najviših organa državne vlasti te brzo i sigurno zauzimaju položaje u najvišim i najvažnijim bosanskoj državnim institucijama vlasti popu bosanskih vanjskih poslova, bosanskog tužiteljstva, bosanskog sudstva, bosanskog sigurnosnog sistema, bosanske vojske, bosanskih medija, bosanske kulture i bosanskog neba i bosanske zemlje.

(6) Taj vaš mit, Dodku, o ‘moranju’ te vaša ‘prijetnja’ da ćete ‘izaći’ iz Bosne zato što Bošnjaci/Bosanci traže da se promjeni atribut ‘srpski’ sa imena manjeg bosanskog entiteta nije ništa drugo nego utvrđivanje već ostvarene srpske (hrvatske) dominacije na račun prava Bošnjaka/Bosanaca u gotovo svim segmentima bosanske države. Vi, Dodiku, nikad nisti ni imali, niti ćete ikad imati namjeru da izađete izaći iz Bosne. Ovu galamu koju pravite oko toga je vaša namjera da ovlkadate Bosnom tako što stalno vičete ‘držte lopova’ dok vi bosansku državu pokradete radi rusko-srpskim interesima na Balkanu i Europi. No, zaboravili ste da Bosnom nikad niko nije vladao osim autohtonih Bosanaca. Svima se samo činilo da je Bosna samo njihova.

Postscriptum:

Nažalost, Bošnjaci/Bosanci se bave samim sobom oko preostalih mrvica vlasti, mrvica koje ne znaju kako da poberu po podu ne radi nacionalnog spasa i državnog ponosa, već radi ličnog interesa i osobnog spasa. To je gorka istina, koju mi Bošnjaci/Bosanci moramo okusiti i shvatiti da će nas ta gorčina pratite sve dok ima onih među nama, koji su podobni da ih srspka politika dresira ko odbjegle kerove za lov na bošnjačke/bosanske heroje. To su oni koji su spremni da šire bošnjačku/bosansku samomržnju (‘self-hatered’), poput Mustafe Čengića, koji se od svoje samomržnje samoizjeda u svom nacionalnom i moralnom suicidu poput suicidnih džihadista na Bliskom Istoku.

Allahu Svemogući, osvjetli nam pamet i ojaćaj nam ljubav u srcu za vjeru, naciju i državu. Amin!”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh