BiH

Evropska komisija želi da Bosna i Hercegovina status kandidatkinje za članstvo u uniji dobije do 1. novembra

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je nakon sastanka kolektivnog vodstva države sa Federicom Mogherini, visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije u Briselu istakao da Evropska komisija želi da Bosna i Hercegovina status kandidatkinje za članstvo u uniji dobije do 1. novembra.

Zastave BiH i EU - Vecernji.hr

Kao važnim je istakao poruku Mogherini da je zapadni Balkan u vrhu prioriteta za Evropsku uniju. Za njega je “impresionirajuće” što je Evropska unija odlučna da se institucionalno poveže sa državama zapadnog Balkana dodavši:

“Ova godina i mandat Evropske komisije će do 1. novembra biti iskorišteni kako bi države napravile iskorak ka Evropskoj uniji. Nema dileme da Evropska komisija želi da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status najkasnije do 1. novembra ove godine”.

Džaferović je za “N1” naglasio da je razgovarano i o tome šta Bosna i Hercegovina treba uraditi u integraciji ka Evropskoj uniji. Prema njegovim riječima, odgovori na Upitnik Evropske komisije su praktično završeni i predstoje tehnički detalji u njihovom finaliziranju.

Član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda je podsjetio da mandatar za Vijeće ministara mora biti osoba koja će poštovati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine.

“Nadam se da će ovaj susret podstaći na konstruktivan odnos one koji nemaju konstruktivan odnos”, istakao je Džaferović te ocijenio kao ključnim za Bosnu i Hercegovinu djelovanje Washingtona i Brisela.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh