BiH

U Trebinju obilježena godišnjica smrti Srđana Aleksića

Članovi porodice predvođeni Radetom Aleksićem posjetili su danas vječno počivalište Srđana Aleksića na trebinjskom groblju, te su paljenjem svijeća, prigodnim obraćanjem i polaganjem cvijeća, obilježili 26. godišnjicu smrti hrabrog mladića, koji je vremenom postao sinonim za humanost i hrabrost.

No image - Haber.ba

Podsjetimo, Srđan Aleksić u januaru 1993. spasio je sugrađanima Alena Glavovića, kojeg je u centru grada tukla grupa pijanih mladića. Samo zato što se ispriječio i pomogao Glavoviću, pretučen je i Srđan, koji je kasnije (na današnji dan) preminuo od povreda zadobijenih u tuči. Na njegovoj smrtovnici pisalo je tad da je život izgubio obavljajući humani zadatak.

Srđanov otac je obraćajući se prisutnima kazao da je od smrti prošlo godina, koliko je Srđan imao u trenutku kada je ubijen. Kazao je i da bol ne jenjava, te da je svaki put iznova tužan kada dođe do grobnice Aleksića.

– I ako mi potekne suza, češće je to od ponosa i spoznaje da Srđo nije uzalud poginuo. Spasio je drugi život. Često me pitaju za ime ulice u Trebinju, a ja kažem da je važno da Srđan živi u ljudima. A siguran sam da zaista živi. Shvatim to kada mi priđu mladi ljudi koje i ne poznajem. On živi i u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, rekao je Rade.

Godišnjicu smrti Srđana Aleksića obilježila je i gradska vlast, a na groblju se sa cvijećem u rukama pojavio predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak.

– Današnji je dan sjećanja na sve nevine i hrabre ljude, stradale u vremenu velikih iskušenja, kazao je Banjak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh