BiH

Konačno: Lijek za astmu stigao na popis lijekova u apotekama HNK-a

Na popisu lijekova koje finansira Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona pored ostalih nalazi se i teofilin koji je namijenjen za liječenje astme i sličnih stanja.

Apoteka - Facebook

Na popisu lijekova, ovaj lijek zastupljen je sa dva zaštićena imena – Euphylong i Teokap SR i sa tri jačine. Krajem 2018. pojavio se problem u snabdjevenosti ljekarni ovim lijekom. Proizvođač lijeka Euphylong kompanija Takeda prestao je proizvoditi ovaj lijek za bh. tržište. Teokap, proizvođača Nobel, čeka kontrolu prve serije u laboratoriju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U promet je prošle sedmice puštena i određena količina lijeka tako da ga osiguranici mogu pribaviti u ugovornim apotekama Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a. – Potpuna normalizacija snabdijevanja očekuje se tokom narednog mjeseca, a do potpune normalizacije snabdijevanja Zavod  će pratiti stanje snabdjevenosti apoteka ovim lijekom i pravovremeno osiguranike informisati o istom, kazali su za Haber u ZZO-u HNK-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh