BiH

Svjedok sam diskriminacije u RS, ali SDA dodatno otežava povratnicima

Lijepo je iz Sarajeva ispod toplog jorgana govoriti ovo ili ono, ali Bošnjaku povratniku zaista je teško živjeti, a dodatno mu otežavaju svađe Sarajeva i Banjaluke na političkom planu …

Ćamil Duraković - Faktor.ba

Ad hoc inicijative koje dodatno pogoršavaju političko stanje u BiH neće promijeniti naš život, niti će nam biti posebno bolje, komentar je lidera Pokreta “Odgovor” i bivšeg načlenika Srebrenice Ćamila Durakovića na najavu SDA da će zatražiti ocjenu ustavnosti naziva Republika Srpska.

“Kao Bošnjak, povratnik i čovjek koji je svjedok konstantne diskriminacije u entitetu RS, mogu reći da je sa aspekta politike da je inicijativa SDA sasvim ispravan korak. Međutim, ako uđemo u detalje, namjeru i ključni razlog zašto se pokreće takvo pitanje, onda o tome možemo raspravljati dugo”, kaže Duraković za “Vijesti.ba“.

On pojašnjava da sam naziv Republika Srpska jeste ekskluzivitet jednog naroda, te navodi da se nikada nije implementirao Ustav ovog entiteta u kojem stoji da su sva tri konstitutivna naroda i ostali ravnopravni.

“Mi Bošnjaci nismo ravnopravni i uvijek podržavamo inicijative koje će doprinijeti poboljšanju statusa povratnika u RS. No, koliko je to moguće, imajući u vidu pravni aspekat, ostaje da se vidi”, navodi naš sagovornik, te dodaje kako je otvoreno pitanje da li će SDA uopšte pokrenuti inicijativu pred Ustavnim sudom BiH.

Duraković ukazuje na činjenicu da su jučerašnjim istupima predstavnici SDA i SNSD-a otvorili kompleksna politička pitanja.

“Povratnici mogu samo trpiti konsekvence od tih varnica između Sarajeva i Banjaluke. To nama u ovom momentu ne donosi ništa dobro u ionako narušenim i krhkim međuetničkim odnosima. Lijepo je iz Sarajeva ispod toplog jorgana govoriti ovo ili ono, ali Bošnjaku povratniku zaista je teško živjeti, a dodatno mu otežavaju svađe Sarajeva i Banjaluke na političkom planu”, upozorava lider Pokreta “Odgovor” u razgovoru za Vijesti.ba.

On podsjeća da je SDA samo najavila inicijativu, bez da saopšti koja je pravna argumentacija za to, te dodaje da je, Republika Srpska, prema Ustavu BiH, ustavna kategorija i da je otvoreno pitanje da li će državni Ustavni sud uopšte htjeti razmatrati zahtjev za preispitivanje imena ovog entiteta.

Prema Durakovićevim riječima, tokom protekle 24 godine bilo je mehanizama i načina da se popravlja položaj povratnika u RS.

“Mi, nažalost, nismo svjedočili posebnim ozbiljnijim koracima u tom smislu”, konstatuje naš sagovornik.

Inicijativom o preispitivanju imena Republike Srpske, naglašava, otvoren je politički konflikt u kojem su suprotstavljene dvije političke strane, kao što je to i do sada bilo.

“Ta suprotstavljenost je sada pojačana time da su homogenizirane srpske političke stranke, koje su najavile očitovanje kroz Narodnu skupštini RS, ukoliko apelacija dođe na Ustavni sud BiH. Otvorena je politička bitka iz koje oni koji su je inicirali moraju izaći sa nečim, dok narod trpi”, potcrtava Duraković.

On je saglasan sa stavom da je ime Republike Srpske pogrešno, ali kaže da je to neko pogriješio u Dejtonskom sporazumu i uveo taj naziv u Ustav BiH.

“Danas treba neko preko nečijih leđa da to mijenja. S tog aspekta, ne mogu se složiti sa tim da nam neko stvara dodatni nemir iako smo ga i do sada imali”, naglašava on.

Mišljenja je da je SDA sa ovom inicijativom izašla politički ne bi li poslala poruku agresivnoj politici iz Banjaluke.

“Kako će dalje, vjerovatno će to oni završiti, jer vidim da se često sastaju, dogovaraju i spuštaju lopte, a dan nakon toga vidimo politički rat na političkoj sceni”, podsjeća naš sagovornik.

On napominje da je SDA stranka koja od rata do danas najvećim dijelom konzumira ustavom zagarantovane i na izborima dobijene pozicije u RS.

“Kao takva, najviše je odgovorna za status Bošnjaka u ovom entitetu”, smatra Duraković.

On podsjeća na činjenicu da institucije RS ne priznaju bosanski jezik, te da predstavnici SDA u vlasti nisu učinili ništa konkretno po tom pitanju. Štaviše, uporedno se vrše politički pregovori i prave koalicije na državnom nivou.

“Koalicija na državnom nivou sada se uslovljava Godišnjim nacionalnim planom za MAP, a prije toga niko nikada nije uslovio neku koaliciju na nivou države rješavanjem osporavanja bosanskog jezika u RS”, navodi Duraković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh