BiH

Od 1. februara nema ni plaća ni penzija!

Neusvajanje budžeta dići će na noge 7.200 zaposlenih, kazao Kurtović

Federalni parlament - Naprijed.info

Ako u narednih šest dana ne bude usvojen budžet Federacije za ovu godinu, zajedno s finansijskim planovima vanbudžetskih fondova, od 1. februara neće se moći isplaćivati penzije za više od 416.000 penzionera niti plaće za više od 7.200 uposlenih.

Sve oči uprte su u Dom naroda Parlamenta FBiH, koji je posljednja stepenica za usvajanje budžeta, ali zakazivanju sjednice tog doma nema ni naznake, piše “Avaz“.

Uprkos realnoj opasnosti da stane isplata penzija, plaća, ali i invalidnina, poticaja i ostalih davanja iz budžeta, predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH) ne oglašava se niti odgovara na brojne pozive, makar da pojasni šta se čeka.

Budžet ili odluka o privremenom finansiranju moraju biti usvojeni do kraja mjeseca, a ako se to ne desi, prvi na udaru su penzioneri. Da bi penzije bile isplaćene 5. u mjesecu, trebaju biti obračunate do 1. u mjesecu, a to se ne može uraditi dok Dom naroda ne usvoji budžet FBiH i Finansijski plan Zavoda PIO. Stoga je ovaj zavod, kako su rekli, suočen sa situacijom da će morati kršiti ili Zakon o budžetu, u slučaju da isplati penzije, ili Zakon o PIO, u slučaju da ih ne isplati 5. u mjesecu.

– Zavod će se naći u vrlo nezahvalnoj situaciji i nadamo se da do nje neće doći – rekli su iz Zavoda PIO, dodavši da bi isplata penzija, ako ne bude usvojen budžet, bila nezakonita.

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, istakao je da će neusvajanje budžeta dići na noge i 7.200 zaposlenih.

– Svi imaju svoje obaveze, plaćaju kredite, režije. Bez usvojenog budžeta nastat će blokada u isplati i mi ćemo onda donijeti odluke da li da se ide u štrajk, u protest – upozorio je Kurtović.

Dodao je da će uputiti dopis Bradari, a vjerovatno će od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) u krajnjem slučaju tražiti da donese odluku i proglasi budžet FBiH.

U Parlamentu FBiH pretpostavljaju da će Bradara čekati 31. januar, kada Ustavni sud BiH odlučuje o uputstvu CIK-a o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH. Ovo posebno nakon saopćenja Delegacije EU u BiH, OHR-a i Ambasade SAD u BiH, u kojem pozivaju vlasti da formiraju Dom naroda, i ističu da Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi s važnim pitanjima poput budžeta.

Dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić (SDA), pak, tvrdi da nema razloga da se ne sazove sjednica do kraja mjeseca, jer starom sazivu legalitet i legitimitet daje ranija odluka Ustavnog suda, prema kojoj mora biti osiguran kontinuitet u vlasti.

– Treba zakazati sjednicu do 1. februara da Federacija ne dođe u kolaps. Poslovnički je ja ne mogu sazvati – dodao je Tufekčić.

Vlada FBiH u narednih nekoliko dana uputit će Domu naroda Parlamenta FBiH urgenciju da sazove sjednicu kako ne bi stao život u Federaciji, rečeno nam je u Vladi.

– Krajnji realni rok je 31. januar. Nadamo se da će tada biti održana sjednica. Kada je riječ o isplati penzija, novca ima dovoljno, samo je potreban pravni osnov – dodaju u Vladi.

Stranka demokratske akcije i HDZ drže građane FBiH taocima bez naznake da su ovu krizu sposobni riješiti u narednih pet dana, saopćili su jučer iz Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka).

– Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Bh. blok je zauzeo čvrst stav da se budžet ne smije usvajati u hitnoj proceduri upravo očekujući blokadu isplata zbog nezasjedanja Doma naroda. Zato smo predlagali Vladi zaključak o privremenom finansiranju koje bi omogućilo nesmetane isplate penzija i davanja za najugroženije kategorije stanovništva – navode iz Bh. bloka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh