BiH

Wigemark u Mostaru: Ovo je jedna od ključnih godina za BiH i njenu evropsku budućnost

Današnji sastanak Dragana Čovića i Larsa Gunnara Wigemarka u zgradi HNS-a u Mostaru, bio je jedan u nizu onih koje je posljednjih dana imao šef misije EU u našoj zemlji.

Lars-Gunnar Wigemark - Fena.ba

Razgovarano je o brojnim aktualnim temama, a glavna se odnosila na inplementaciju izbornih rezultata u zemlji. Za Wigemarka je 2019. jedna od najvažnijih godina za evropski put Bosne i Hercegovine. Evropska komisija će se na proljeće izjasniti o aplikaciji naše zemlje za članstvo u EU, nakon čega će se izreći i ocjena od koje će zavisiti budućnost zemlje. Zbog toga je važno da se što prije provedu rezultati oktobarskih izbora, Wigemarkovo je mišljenje.

– Danas smo zaključili da je jako važno da se u vremenu kada je primjetna tendencija podizanja tenzija u zemlji, one na naše zadovoljstvo smanje. Ne želimo da se razgovara o krizama, već o smirivanju strasti, kako bi se svi ohrabrili, izbjegli politike ultimatuma i okrenuli saradnji i kompromisima. To je jedino rješenje za zemlju, smatra šef misije EU u BiH.

Vjeruje da će vodeći političari u zemlji dobro razmisliti o evropskoj ocjeni koju će BiH dobiti na proljeće. O svemu što je bilo temama razgovora sa bh. političarima u posljednje vrijeme obavijestio je i Brisel i zemlje članice Evropske unije. Predstavnici medija insistirali su na komentaru nedavne ili bolje reći stare inicijative SDA o promjeni naziva bh. entiteta RS, na što je Wigemark kazao: "Nisam u prilici komentarisati pojedinačne inicijative političkih stranaka u BiH. Vratio bih se na temu važnosti inplementacije izbornog rezultata, pa kazao da se trebaju zapitati da li su to inicijative koje će pomoći da se vlast brže formira ili da se taj proces uspori. Dodatne tenzije su posljednje što danas treba Bosni i Hercegovini, posebno nakon negativne retorike u vremenu prije izbora. Danas je, dakle, najvažnije da se svi fokusiraju nap provedbu izbornog rezultata, te da se nakon toga ponovo okrenu reformama".

Čović je otkrio da je Wigemarka upoznao i sa temama i ishodima razgovora koje je u posljednje vrijeme vodio sa kolegama unutar hrvatskog, bošnjačkog i srpskog korpusa, te je, kako je rekao, iznio jasno opredjeljenje da je euroatlantski put strateški interes Hrvata u BiH. Rekao je i da danas ne postoji prepreka da se ne djeluje brže na evropskom putu, makar kada je riječ o hrvatskom narodu, a Wigemark je upoznat i sa stavovima HNS-a kada je riječ o implementaciji izbornog rezultata.

– To je jedan od preduvjeta za kandidatski status i implementaciju izvršne vlasti na razini FBiH. Vjerujem da drugog puta nema. Zbog toga birajmo riječi koje nisu riječi mržnje i riječi koje druge neće uznemiravati, a koje su nažalost u posljednje vrijeme često u eteru. Nemojmo da se ide sa inicijativama koje trebaju da stvaraju neugodnosti na političkoj sceni. Mi ćemo tu, kao i dosad, jasno ostati partner. Nikad nismo koristili riječi koje nekoga mogu povrijediti. Bile su to riječi okrenute svima, uz insistiranje da se koriste i prema hrvatskom narodu. Ravnopravnost je osnova buduće evropske BiH, kazao je Čović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh