BiH

Za čišćenje ode 20 miliona, a građani umiru u kolonama

Snijeg svake godine iznenadi zimske službe kojima se redovno isplaćuje ogroman novac

avaz

Pripadnici Gorske službe spašavanja Jablanica noć su proveli sa putnicima koji su ostali zameteni u kolonama automobila na magistrali u okolici Jablanice

Za zimsko održavanje cesta u BiH nadležna javna preduzeća u jednoj sezoni izdvajaju najmanje 20 miliona KM!

Uprskos vrtoglavim iznosima, zimske službe svake godine iznenadi snijeg te se dešavaju saobraćajne gužve i kolapsi poput prekjučerašnjeg u Jablanici. Od 14 sati do kasno u noć građani su bili zaglavljeni na magistrali M-17. Kolaps je odnnio i život jednog muškarca, koji je imao srčanih problema. U koloni mu je pozlilo i nakon toga je umro.

Pripadnici Gorske službe spašavanja Jablanica noć su proveli sa putnicima koji su ostali zameteni u kolonama automobila na magistrali u okolici Jablanice dijeleći im hranu i vodu.

Ko će odgovarati za kolaps u Jablanici

Jasna uloga

U Vladi HNK kažu da službe i institucije ne bi smjeli biti iznenađeni snijegom usred zime.

– Njihova uloga je jasna – biti u pripravnosti i hitno reagirati da bi se život i promet nesmetano odvijali – naveli su iz Vlade HNK.

Predsjednica GO Naše stranke Mostar Irma Baralija zatražila je od premijera FBiH i HNK Fadila Novalića i Nevenka Hercega sankcioniranje krivaca za saobraćajni kolaps.

-Pozivamo i na istragu kome i kako su Ceste Federacije dodijelile tender za održavanje prometnica na spornom području i zašto policajci nisu isključivali vozila bez zimske opreme. U snježnim nanosima i općem haosu na cesti, mnogi su bili ugroženi, a jedan ljudski život je i izgubljen. Da je hitna pomoć mogla stići, možda ne bi bilo ovog tragičnog ishoda – poručuju iz Naše stranke Mostar.

No, odgovornost za ovu situaciju u Jablanici niko ne želi preuzeti.

Pravdić: “Zaprijetio” raskidom

Prema zakonu, održavanje autocesta i brzih cesta je u nadležnosti „Autocesta FBiH“, magistrale su u nadležnosti „Cesta Federacije BiH“ koje za ove namjene izdvajaju godišnje oko deset miliona KM, regionalni putevi u nadležnosti su kantona, a lokalni općina. Svi oni imaju budžete za zimsko održavanje cesta.

Ljubo Pravdić, direktor „Cesta FBiH“, kazao je da su u slučaju Jablanice krivi i firma „Babić“ iz Jablanice, koja održava magistralu, i policija, koja je iz prometa morala isključivati vozila bez zimske opreme, i vozači. „Zaprijetio“ je da će tražiti raskid ugovora s „Babićem“ desi li se ovakva situacija još jednom.

S druge strane, Amil Babić, vlasnik firme „Babić“ Jablanica, kazao je da su tri njihove grtalice ostale zarobljene u koloni nakon saobraćajnih udesa.

-Ovakva situacija se ne smije ponoviti i u potpunosti shvatam sve koji su ostali zaglavljeni – rekao je on.

Sredstva građana

U MUP-u HNK ističu da su na terenu radili sve što su mogli, a da putevi nisu bili na vrijeme očišćeni i posuti predviđenim materijalom za rastapanje leda i snijega.

Tatarević: Izgovora ne bi smjelo biti
No, primjer Jablanice samo je jedan u nizu. Svjedoci smo da svaki snijeg ostavi u BiH nekoga zametenog. Sudeći prema iznosima do kojih smo jučer uspjeli doći, dobro su plaćeni oni čija je to dužnost, ali usluga koju pružaju nerijetko je loša.

Adnan Tatarević, vještak saobraćajne struke, istakao je da se izdvajaju pozamašni iznosi i da su to sredstva građana, od putarina. No, s obzirom na situacije kojim svjedočimo, ispada da plaćamo kako se ne bismo mogli voziti.

-Čak i na prioritetnim cestama imamo probleme. Ne znam koji su razlozi, da li nema sankcija ili društvene odgovornosti. Ali, izgovora ne bi smjelo biti. Kod Jablanice se desio zastoj na glavnom pravcu bez alternative. Ko će platiti posljedice – naglasio je Tatarević.

ZDK ne radi svoj posao

Iz Općine Kakanj, ali i iz Grada Zenica žale se na loše održavanje regionalnih cesta, koje su u nadležnosti Direkcije za ceste ZDK.

-Grad Zenica čisti gradske i lokalne puteve, ali i dio regionalnih koji prolaze kroz grad, jer imamo problema. Kanton bi da to ne čisti, iako je to njihova obaveza. A mi ne možemo ostaviti neočišćeno, tako da je dosta regionalnih prepušteno nama – kazali su nam u Gradskoj upravi Zenica.

Iz Gradske uprave najavili su sankcije za preduzeća „Alba Zenica“ i „Komgrad-Ze“ jer nisu adekvatno očistili lokalne puteve nakon prvog snijega prošlog mjeseca.

Ceste čiste kad snijeg stane

Vlasnik goraždanske kompanije „TZS Export import“ Zijo Tanjo, čijih deset šlepera sedmično odlazi ka Evropi, smatra da su zimske službe najodgovornije za stanje na putu, jer se kod nas ceste počinju čistiti tek nakon što snijeg napada ili kad prestane.

– Vozio sam svuda i znam da se so treba sipati na suh asfalt, jer kad padne snijeg ne može se zalijepiti i lakše se čisti. Uglavnom, ima mnogo toga što se može popraviti – kaže Tanjo.

Sela bez struje

Problemi na području općina Konjic i Jablanica se nastavljaju. Tako su usljed obilnog snijega brojna sela ostala bez napajanja električnom energijom.

Nastave u osnovnim i srednji mškolama u Jablanici neće biti do petka.

Prema riječima načelnika Jablanice Salema Dedića, pristup školama je omogućen, ali je veći broj roditelja odlučio ostaviti djecu kući, pa je donesena odluka o prekidu nastave u srijedu i četvrtak.

Prevrnula se grtalica

Na lokalnom putu Gornji Vakuf- Uskoplje- Voljice, u selu Voljice jučer ujutro je grtalica skliznula s puta.

Pripadnici JKP „Radovina“ su odmah izašli na teren i počeli izvlačiti vozilo,prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh