BiH

Valentin Inzko osudio inicijativu SDA, Ambasada Rusije predlaže hitnu sjednicu PIC-a

Inzko je izjavio “Srni” da Upravni odbor Vijeća za sprovođenje mira kontinuirano izražava posvećenost temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene i suverene zemlje.

Valentin Inzko - Avaz.ba

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da je najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima.

Inzko je izjavio “Srni” da Upravni odbor Vijeća za sprovođenje mira kontinuirano izražava posvećenost temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene i suverene zemlje.

Visoki predstavnik je pozvao stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u što brže formiranje vlasti na svim nivoima.

Zbog djelimične blokade vlasti u Washingtonu, u američkoj Ambasadi u BiH nisu bili u mogućnosti da daju stav u vezi sa inicijativom SDA.

Podsjetimo, Stranka demokratske akcije saopštila je juče da će posredstvom svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

REAGOVALA I AMBASADA RUSIJE

Ambasada Ruske Federacije u BiH predložila je partnerima iz Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira da sutra bude održana vanredna sjednica zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime Republike Srpske.

Iz Ambasade Ruske Federacije izrazili su zabrinutost zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH i upozorili da ovakve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja sa teško predviđenim posljedicama.

Smatramo takve izjave opasnim pokušajem revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji te komplikuje formiranje institucija na svim nivoima“, rečeno je “Srni” u ruskoj Ambasadi, nakon jučerašnje najave SDA da će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh