BiH

Nebuloze iz Mostara: Možete se liječiti u županijskoj bolnici, ali u kantonalnoj – ne možete!?

Popularna bh. spisateljica Martina Mlinarević, koja se u posljednje vrijeme bori s agresivnim rakom dojke, u više je navrata opisala apsurdnost situacije u bh. zdravstvu.

Martina Mlinarević - Depo.ba

Osvrćući se na stanje u bolnicama Martina iz vlastitog iskustva progovara o umiješanosti politike u sve pore života, pa tako i zdravstvo.

Jednim od posljednjih statusa na svom Facebook profilu zaintrigirala je javnost, posebno mostarsku.

Njen status prenosimo u cijelosti, bez uredničkih intervencija:

”Primite najljepše pozdrave iz bolnice u Južnom logoru. Za sve vas koje jebe zemljopis da ne kazem geografija, bolnica u Južnom logoru se nalazi u Mostaru. Mostar je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, da ne kazem županiji. Narečeni kanton, takozvana županija je u Federaciji BiH, koja je pak u drzavi Bosni i Hercegovini.

Taj šupak Svemira ako ste sretni gledate iz daljine, a ako ba+ i niste, onda ste u regionu, takorekuć regiji, i nije ni kod vas ništa bolje. No, ovakvih kolosalnih nebuloza ima garantiram samo u šupku Svemira.

Ovdje prisutni pacijent aka ja, stanovnik sam ZHŽ zupanije, popularnog kantona i hitno mi je potrebno uklanjanje jajnika, jajovoda i popratne kinder jaje tematike. Jer hormonalna terapija kemijskom kastracijom ne funkcionira, a rak mi u mene hormonski ovisan milijun posto. Elem, (e ne znam kako da to prevedem za druge županije) moja liječnica od jajnika, zenskih organa, i svega ispod trbuha je u Južnom logoru, HNK. Divan je čovjek, izniman stručnjak, prelijepa žena. Godinama brine o mom ženskom zdravlju. Kad vam onkolog kaze da je neophodno raditi operaciju pred kojom sam, ne pitate se tko će vam reckati jaja, jajnike, jajovode i kinder jaja. Logično, vasa doktorica. Za jaja najbolja.

Jaštaće!

Tu naime nastupa supak Svemira sa svim svojim nebulozama. Naime, ja kao stanovnik Zapadno-hercegovačke županije mogu ici na lijecenje u KB Mostar takozvani Bijeli Brijeg iako je to Hercegovačko-neretvanska županija, ali ne mogu ići na lijecenje u bolnicu dr. Safet Mujkic takozvani južni logor JER je to Hercegovčcko-neretvanski kanton. Jestel me upratili?

Ukratko – Bijeli Brijeg je na desnoj, zapadnoj obali Mostara. Južni logor na lijevoj, istočnoj obali Mostara. U istom gradu, udaljene petsto metara zracne linije.

Zašto su za jaja, jajnike, jajovode i Kinder jaja za mene referentniji na Bijelom Brijegu, osim što tamo mogu hrvatske ruke odsjeći hrvatske jajnike, drugog objašnjenja nema.

Ah da, lafo sporazum. Zdravstvo u šupku od zemlje je na nivou kantona/županija. Koji nisu umreženi. I rade na “sporazum”. Moja županija ima lafo sporazum sa drugom županijom, ali samo za jednu bolnicu. Ovaj put na Bijelom brijegu. Te je jedini odgovor Zavoda na pitanje zasto se ne mogu operirati podjednako i tamo i anam ovamo – zašto biste išli u Juzni logor ako ima bolnica na Bijelom Brijegu i ako tamo to rade?

Zato što želim. Zato što od dvadesete godine radim, imam sve godine neprekidnog radnog staža, uplaćujem zdravstveno i jebene markice, sve do ove posljednje godine s mojom bolesti otkad sam osiguranik biroa, ja kao stanovnik ove zemlje, njezin građanin, koji redovno uplaćujem sva potraživanja, imam pravo da se operiram gdje želim. Ako vež zakonski mogu iz ZHŽ u HNŽ.

Po kojem zakonu se dozvoljava operacija gdje VI to kažete? Po kojem zakonu stanovnik ZHŽ moze da se operira na desnoj obali Mostara, ali ne moze na lijevoj? Koliko mirovnih sporazuma je potrebno potpisati da bih svoje jajnike ostavila na istočnoj obali?

Primite najljepše pozdrave iz bolnice u Južnom logoru. Predivni ljudi brinu o meni, i sestre i doktori. Ali prema trenutnoj situaciji, jer “sporazum” ne postoji, jer mi jajnike podjednako mogu odsjeći i na zapadnoj obali, mojućce operaciju ocigledno financirati moji jajnici osobno, da ne kazem lično, iz vlastitog džepa, da ne kažem sopstvenog. Dakle, isto sam ih mogla cepnuti i u Americi i Zagrebu.

Zavod za zdravstveno moje županije po retardskim zakonima ove zemlje ne može me uputiti ovdje gdje jesam. Ovdje gdje jesam – jesam sama, svojom voljom, praktički dala jaja da mi padnu za domovinu.

A domovina, burazeru, domovina je tamo gdje ti je dobro. I zato ne okreći se, gdje god si otišao. Ovdje gdje živimo, nije stvar u bolnici, nego u umobolnici. Umobolnici duha. Sumraku politike. Porazu ljudskosti.

Jebem ga ko kaže da nema podjela u Mostaru, u BiH. Haj nek proba zguliti jaje na krivoj strani. To je lutrija u kojoj nema igračkice iznenadjenja”, napisala je Mlinarević, piše “Bljesak“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh