BiH

Hrvati Dervente ogorčeni: Za Čovića postoji samo Mostar

Hrvatski Jutarnji list napravio je reportažu o Hrvatima koji žive u selima u bh. entitetu Republika Srpska u okolini Dervente, a uvjerili su se u težak život povratnika. Mladih odavno nema, a ni pomoći nadležnih. Skoro sva pomoć stiže iz Hrvatske.

nap

Neki od sagovornika su novinarima kazali da predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića Hrvati Dervente ne postoje, kao i cijela Posavina. Osjećaju se zaboravljenim i prepuštenim samim sebi.

Fra Mirko Filipović došao je 2003. godine. Kaže kako već godinama u svom godišnjem izvještaju Biskupiji u Sarajevo ispunjava samo Maticu umrlih, dok Matica krštenih ostaje prazna.

Ističe da na području Dervente danas realno živi oko 800 Hrvata, što je vjerojatno najviše Hrvata na jednom mjestu u Republici Srpskoj, ali u usporedbi s predratnih 22.000 to je gotovo na razini statističke greške. Na pitanje kako on gleda na “ljubav” između Čovića i Dodika kaže:

– Čović treba odgovarati na ta pitanja, to su njihove stvari i njihova razmišljanja, a ja na to ne mogu nikako utjecati. Što se tiče Hrvatske i njezine reakcije, to je odraz i problema s kojima se Hrvatska bori u svojoj zemlji, pa se onda za Bosnu zanimaju kada su ovdje neki incidenti, a i tada se ide u Mostar. Postoji li itko drugi osim Mostara? Možda i ne postoji. Nema sustavnog djelovanja na cijelom terenu, pa da se vidi različitost stavova, perspektiva, procjena… i da se na osnovi toga donose odluke. Toga nema. Odluke se donose tako da se netko zaleti u Mostar i pokupi informacije od onih istih koje će možda poslije napadati i tako to ide u krug – kaže fra Mirko, ali i dodatno pojašnjava.

– No, možda je i to logično, jer u Hercegovini ima ljudi, društvo na neki način normalno funkcionira, a ovdje je sve svedeno na ostatke ostataka. No, s druge strane, moglo bi se to i obrnuti. Ima ona Isusova priča o dobrom pastiru, koji je krenuo tražiti izgubljenu ovčicu, a ostavio drugih stotinu dok ovu ne izbavi. Dakle, ako je jedan dio naroda u gabuli, onda se prema njemu treba ulagati više energije da se pomogne, ispravi… jer ovdje nije bilo malo naroda. Izuzmemo li Mostar, u Posavini je živjelo više Hrvata nego u Hercegovini. Ljudima se ovdje nije dogodilo nešto zato što su oni to htjeli – kazao je fra Mirko,prenosi Nap


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh