BiH

Zabilježio ih radar: Vozačima u Tuzli izdati prekršajni nalozi u iznosu od 6,5 miliona KM

Stacionarni radar/kamera koji se nalazi na raskrsnici Kula na južnoj saobraćajnici u Tuzli opravdao je svoje postojanje.

Policijski radar - ATVBL.com

U proteklih deset godina zabilježio je brojne prekršaje, a vozačima su izdati prekršajni nalozi u iznosu od oko 6,5 miliona KM. Postavljanje ovog uređaja onemogućilo je i nesavjesnim vozačima da učestvuju u trkama automobila na ovom putnom pravcu, piše “Tuzlanski.ba“.

Abdulah Bešić pomoćnik komandira za saobraćaj u Policijskoj stanici Centar za Tuzlanski.ba je rekao da stacionarni radar/kamera bilježi prekršaje, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo, nepropisno prestrojavanje i prekoračenje brzine.

U proteklih deset godina ovaj uređaj zabilježio je 108.000 prekršaja, a samo u prošloj godini bilo ih je 7.032. Najviše se odnosilo na prolazak kroz crveno svjetlo i prekoračenje brzine.

“Južna saobraćajnica bila je crna tačka, a od 2014. godine do danas nismo zabilježili nesreće sa teškim posljedicama, a ni sa smrtnim ishodom. Pored ove kamere pojačali smo i ostale radarske kontrole zbog čega je povećana pažja učesnika u saobraćaju”, rekao je Bešić.

Promjenama zakona došlo je i do reorganizacije kaznene politike, pa shodno tome na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 kilometara na sat, radar pruža mogućnost odstupanja za deset kilometara.

Preko deset kilometara po satu kazna iznosi 50 KM, preko 20 ona iznosi 100 KM i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom mesec dana. Preko 30 kilometara na sat kazna je 400 KM i dva mjeseca zabrane upravljanja vozilom.

Nova zakonska regulativa u određenoj mjeri ide na ruku počiniocima prekršaja, s obzirom na to da se iznos kazne umanjuje za 50 posto ukoliko je plate u roku od sedam dana od dana dobijanja prekršajnog naloga.

Na prostoru koji pokriva Policijska stanica Centar u prošloj godini kontrolisano je ukupno 18.465 motornih vozila.

“Od toga su izdata 17.052 prekršajna naloga za počinjene prekršaje, a podneseno je 65 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Na vanredni tehnički pregled upućeno je 15 vozila, gdje je utvrđena tehnička neispravnost. U upravljanju neregistrovanim motornim vozilima zatečena su 73 vozača. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola sankcionisano je 290, a bez položenog vozačkog ispita bilo je 157 vozača. Bez sigurnosnonog pojasa zatečen je 121 vozač, dok je njih 149 koristilo mobilni telefon”, precizirao je Bešić.

U odnosu na godinu ranije, u 2018. dogodila se jedna saobraćajna nesreća više, tok je deset nesreća manje s teškim tjelesnim povredama.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh