BiH

Ove sedmice žalba na presudu za zločin u Mostaru

SARAJEVO, (Patria) – Ove sedmice tačnije u petak 18. januara pred Sudom BiH bit će iznesena žalba Tužilaštva BiH na presudu kojom je Mile Puljić, nekadašnji zapovjednik Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), oslobođen optužbe da je 1993. i 1994. godine počinio zločin protiv čovječnosti na području Mostara.

mostar-93-NAP

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.

Puljić se teretio za široki i sistematičan napad i da je kao zapovjednik Druge bojne, kao saizvršilac, svjesno i voljno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proširenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB).

Predsjedavajući Vijeć koja je oslobodilo Puljića, sudija Darko Samardžić, obrazlažući presudu kazao je da ‘Tužilaštvo je bilo dužno da za svaku tvrdnju ponudi nesporne i nedvojbene dokaze’.

Po ocjeni Vijeća, udruženi zločinački poduhvat i saizvršilaštvo, po Krivičnom zakonu BiH, međusobno se isključuju i njihova koegzistencija nije moguća, prenosi patria.

Govoreći o širokom i sistematičnom napadu, Samardžić je kazao da je Puljić bio svjestan postojanja napada, ali da Sudsko vijeće nije moglo utvrditi vezu između napada i radnji optuženog.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh