BiH

Čovićeva posjeta Banjoj Luci je izdajniči čin prema vlastitom narodu, braniteljima i hiljadama ubijenih Hrvata i Bošnjaka

Otvoreno pismo Udruge branitelja HVO-a

Dragan Čović u Banjaluci na proslavi Dana RS - Twitter

Livanjska Udruga branitelja HVO-a je zbog sudjelovanja Dragana Čovića i drugih Hrvata na obilježavanja neustavnog dana RS-a, održala vanrednu sjednicu na kojoj su osudili navedeni čin slavljenja Karadžićeve tvorevine, koja je, kako navode u otvorenom pismu Čoviću, „nastala na etničkom čišćenju Hrvata i Bošnjaka i genocidom nad bošnjačkim narodom u Srebrenici“.

Livanjski branitelji ističu da nisu iznenađeni Čovićevim banjalučkim činom što su ocijenili kao „izdajnički čin prema vlastitom narodu, braniteljima i prema preko 500.000 prognanih i pobijenih Hrvata i Bošnjaka“.

Branitelji Čoviću posebno zamjeraju da je prisustvovao i dodjeli posthumnog odlikovanja osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici, odgovornom i za napade na Kupres i Livno.

– Klanjati se kao „uvaženi gost“ takvom zločincu čin je veleizdaje prema hrvatskom narodu i braniteljima… Na neustavnom „velikosrpskom derneku“ u režiji Milorada Dodika ne može se graditi konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH. Smatramo da je to vaš i Dodikov smišljeni čin kako bi se raspirivala mržnja s ciljem zaoštravanja međunacionalnih odnosa u BiH“, navode, između ostalog, u otvorenom pismu Čoviću livanjski branitelji, tvrdeći „da se odnosi u zajedničkoj domovini mogu unaprijediti samo bezuvjetnim kažnjavanjem zločinaca i onih koji veličaju njihove zločine“, te „da su politika Dragana Čovića i istomišljenika mu Milorada Dodika štetne i zlonamjerne za sve narode u BiH, a posebno za najmalobrojnije Hrvate“.

– Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a Livno zbog svega traži od Hrvatskog narodnog sabora hitno očitovanje u vezi slavlja „uvaženog gosta“ na obilježavanju osnutka Karadžićeve tvorevine, koja je nastala na genocidu i etničkom čišćenju Hrvata i Bošnjaka iz RS-a, posebno jer je sudjelovao na svečanoj dodjeli odlikovanja „neustrašivom ratniku i borcu za slobodu srpskog naroda“, osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici koji je počinio ratne zločine i na Kupresu i u Livnu u aprilu 1992.godine.

Udruga branitelja HVO-a Livno javno poziva Vladu Republike Hrvatske i premijera Plenkovića da osude „uvaženog gosta“ Dragana Čovića zbog prisustvovanja „svesrpskom derneku“ u Banjoj Luci na dodjeli odlikovanja Lisici, osuđenom za zločine u Hrvatskoj, ali i na Kupresu i u Livnu, jer su se Vlada RH i Andrej Plenković otvoreno stavili na stranu Dragana Čovića na općim izborima 2018.godine“, kaže se u otvorenom pismu Udruge livanjskih branitelja HVO-a kojeg je potpisao njen predsjednik Ivica Padro, piše “Avaz.ba“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh